Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Artcom arrow Teatru arrow Charriere, Henri - Papillon

Textul trebuie sa fie original, adica sa apartina integral unui membru, reflectand parerea acestuia despre opera in cauza. Lungimea textului trebuie sa fie de cel putin 1500 si cel mult 3000 de semne.

Vezi:   Film   Carte   Muzica   Teatru

 
Charriere, Henri - Papillon
Evaluare Utilizator: / 8
SlabExcelent 

 Acest roman comportă prin ideea sa unul dintre crezurile fundamentale ale personalităţii mele. Firul naraţiunii evoluează extraordinar, iar lupta continuă a eroului principal cu toate nedreptăţile sociale şi fenomenele naturale pentru adevăr şi viaţă oferă cititorului un sentiment ciudat de fericire şi creează în acest mod senzaţia unei cu totul altei măsuri de apreciere a evenimentelor din jur şi a scopurilor personale.

În stil de jurnal, cu propoziţii scurte şi foarte clare, acest roman doreşte să descrie 14 ani din viaţa autorului său - Henri Charriere. Fiind un hoţ mărunt prin mediile interlope din Paris, Papillon (porecla lui Henri Charriere care provine de la fluturele tatuat pe pieptul autorului) este condamnat pe nedrept la muncă silnică pe viaţă în Guyana Franceză. În continuare, pe parcursul întregului roman sunt descrise cele 12 evadări ale eroului principal din diverse închisori din Guyana Franceză, Guyana Engleză şi din Columbia.

Pline de idei, întotdeauna dornic de libertate şi viaţă normală, Papillon fascinează prin originalitatea gândirii şi puterea de caracter, care îl transformă în unul dintre liderii tuturor mediilor de ocnaşi în care ajunge să facă parte. Fiecare evadare, deşi bine gândită, se finalizează de obicei cu o nouă închisoare, care automat se transformă într-un nou potenţial loc de evadare.

Papillon nu admite nici pentru un moment posibilitatea vieţuirii pentru totdeauna în mijlocul ocnaşilor şi caută mereu o modalitate de a deveni un membru cu drepturi depline ale societăţii umane. Şi, printr-un conglomerat de aventuri, împrejurări şi idei, dobândeşte într-un final acest lucru în Venezuela, care îi acordă cetăţenie deplină, unde, deja "în afara romanului", s-a stabilit, s-a însurat cu Rita şi împreună au deschis un restaurant şi un lanţ de hoteluri în Caracas şi Maracaibo.  Romanul este interesant şi deosebit de actual, la alte dimensiuni, pentru provocările de astăzi ale societăţii moldoveneşti. Da, induce o aluzie de simplitate.

În fond, romanul şi este lipsit de raţionamente complicate filozofice. Totul este o mişcare şi o aventură continuă. Însă filozofia se formează în mintea cititorilor în procesul de absorbire a trăirilor cotidiene şi trăsăturilor de caracter ale personajului principal. Şi aceasta este facilitată de faptul că romanul este scris la persoana întâi, permiţând accesul uşor al cititorului în gândurile personajului. Cu toate acestea, trebuie să menţionez că „fluturele” îşi are colecţionarii (cititorii) săi. Mie mi-a plăcut pentru că conştientizez şi eu, la rândul meu, că viaţa este o continuă luptă, iar cel care cedează primul îşi pierde dreptul la viaţă şi devine doar o simplă mâncare a rechinilor…  

Pentru a completa imaginea acestui roman, voi adăuga câteva date pur descriptive şi informative despre roman şi autorul său:

-                  un rezumat al romanului poate fi găsit aici;
-                  apărută în Franţa, în 1969, cartea s-a vandut rapid în peste 1.000.000 de exemplare pentru ca un an mai târziu să fie publicată şi în Marea Britanie. În 1973, dupa povestea cărţii a fost realizat filmul "Papillon", cu Steve McQueen şi Dustin Hoffman în distribuţie (buget - 12.000.000 USD);
-                  povestea descrisă în roman a născut încă imediat după apariţie multe controverse cu privire la calitatea sa de "autobiografie" a lui Henri Charriere, încă de pe atunci vorbindu-se că acesta a "împrumutat" multe dintre evenimentele romanului de la alţi ocnaşi. O descriere a acestei versiuni, care pe mine personal mă lasă rece, poate fi citită aici.

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 13579

  Comentarii (11)
 11 Scris de Andrei Lutenco, la 24-05-2011 16:08
Da chiar n-ar strica să dezvoltăm puţin rubrica.
 10 Scris de Octavian Sireteanu, la 24-05-2011 13:23
Dacă vroiai să introduci vreo recenzie, poţi să încerci acum.
 9 Scris de Octavian Sireteanu, la 24-05-2011 13:20
Cartea deceniului :) 
Acuşi îţi dau acces.
 8 Scris de Dan Cirnat, la 24-05-2011 10:46
Aceeaşi carte a lunii deja de 2 ani şi accesul la introducerea unei noi recenzii restricţionat. :)
 7 Scris de Rotaru Vasile, la 31-10-2010 10:44
Tocmai am terminat-o. Lupta pentru libertate ( scaparea de pe calea putreziciunii ) , relatiile dintre oameni , respectul, intelegerea si tradarea, totul este prezent aici. O am in limba romana, de la biblioteca Adevarul, daca vrea cnv sa o citeasca, contactati-ma
 6 Scris de Mihuta Diana, la 21-03-2010 19:28
Eu am cartea. Cutreieram buchineriile si locurile unde vinzatorii ambulanti isi etaleaza bibliotecile. Nu m-a atras denumirea, ci mai degraba pretul si faptul ca era o carte de aventura...dar a devenit una din cartile pe care le recitesc periodic...Papillon imi reda forta de a incepe drumul de fiecare data cind ma simt la pamint :)  
 
Cartea e in rusa. Ma contactati in privat cine vrea s-o citeasca.
 5 Scris de Rotaru Vasile, la 02-03-2010 22:37
Doamne... il caut de vre-o jumate de an. Cn stie unde pot gasi cartea? Va rog mult. Mersi anticipat.
 4 Scris de Arnaut Valeriu, la 29-11-2009 22:12
Unde as putea sa o gasesc, dar nu in forma electronica? Va rog sa-mi spuneti daca cunoasteti.
 3 Scris de Nastea Pociumban, la 01-10-2009 16:35
am citit-o vreo 2 ani in urma si am fost impresionata)e un roman ce merita citit.
 2 Scris de Corneliu Rosca, la 14-06-2009 23:48
Cartea am inteles ca e super - mi-a mai recomandat-o cineva, numind-o favorita ei dintre toate citite. Dupa cate stiu si vad e ceva analogic povestii lui Jean Valjean (Mizerabilii) intr-o versiune mai moderna. Deja parerea deplina am so fac dupa ce o citesc ;))
 1 Scris de Marcel Spataru, la 13-06-2009 14:51
Interesant!  
Merci, Vadim!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >
Advertisement

On-line

Meniu Campionat