Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Artcom arrow Inarritu, Alejandro Gonzalez - Babel

Textul trebuie sa fie original, adica sa apartina integral unui membru, reflectand parerea acestuia despre opera in cauza. Lungimea textului trebuie sa fie de cel putin 1500 si cel mult 3000 de semne.

Vezi:   Film   Carte   Muzica   Teatru

 
Inarritu, Alejandro Gonzalez - Babel
Evaluare Utilizator: / 11
SlabExcelent 

babelUn film deosebit. Sensibil intr-un mod aparte, usor ciudat, insa reuseste sa impresioneze prin subiectul foarte actual impletit intr-un film matur.

Regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu
Anul: 2006

Genul: Drama/Thriller
Actori in roluri principale: Brad Pitt (Richard), Cate Blanchett (Susan)

S-ar parea la prima vedere: ce are in comun o adolescenta surdo-muta din Japonia cu un cuplu de americani care calatoresc in Maroc si cu o nunta mexicana?

A.G.Inarritu a reusit sa redea subiectul relativ simplu al celor 4 povestiri petrecute pe continente diferite intr-un mod unic specific lui (cunoscut mai ales prin filmul "21 de grame"). Un continut tragic intr-o ecranizare exceptionala care i-a adus lui Inarritu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor al anului 2006, iar Academia Americana de film a dat filmului nominalizari la 7 din cele mai importante categorii ale sale.

cupluUn cuplu american indepartat de casa, intr-o calatorie in Maroc. Eventual, nu se stie ce cauta ei acolo, dar putem sa observam ca intimpina greutati in viata de cuplu la momentul excursiei. In timp ce se afla in autobuz alaturi de alti turisti, deplasindu-se prin pustiu, se aude o impuscatora, un glont trece prin geam si strapunge umarul lui Susan (Cate Blanchett). Aceasta, fiind grav ranita, este transportata la casa ghidului pentru ca se considera ca nu ar supravietui pina la spital. Medicul din localitate ii acorda primul ajutor, destul de primitiv as putea spune. De aici incolo cunoastem scenele de suferinta ale ambilor soti, aflind eventual si motivul problemelor familiare ale lor.

O mic joc de copii face ca intimplarea sa devina o catastrofa. 2 dintre cei 3 copii a unui cioban marocan incearca noua arma de vinatoare cumparata de tatal lor de la un vecin. Insa fiind neatenti, ei sunt faptasii acestui "atentat terorist" (zic "atentat terorist" pentru ca lumea americana este ingrozita de ce s-a intimplat lui Susan, crezind ca ar fi un atentat terorist). Tatal vrind sa-si protejeze copii, decide sa fuga cu ei, insa pe drum sunt prinsi de autoritati care intre timp au deschis o ancheta, si feciorul cel mai mare este omorit.children

Plecati in excursie, Richard si Susan isi lasa acasa cei doi copii in grija doicai, o mexicana care lucreaza de mai mult de un deceniu ilegal in SUA. Aceasta este nevoita sa aleaga in a-i lasa pe cei doi copii singuri acasa si a pleca la nunta fiului sau in Mexic sau a-i lua cu ea. Decide sa-i ia. Lucrurile merg bine pina la intoarcerea lor din Mexic, cind nepotul femeii forteaza granita fiind urmarit de catre graniceri. Acesta abandoneaza femeia si cei 2 copii noaptea, in pustiu si nu se mai intoarce sa ii ia. Femeia pierde copii in pustiu si in rezultat este arestata, iar copii sunt gasiti.

elleA 4-a, poate cea mai indepartata de celelalte povestiri este despre o adolescenta surdo-muta, ramasa fara mama, care trece printr-o criza specifica virstei, daca pot spune asa. Tinara este obsedata de ideea sa-si inceapa viata sexuala si este gata sa se ofere oricui. Legatura cu filmul este ca tatal adolestentei este fost vinator, care la rindul sau a facut o calatorie in Maroc si i-a daruit o arma de vinatoare ghidului sau. Ghidul s-a dovedit a fi vecinul tatalui celor 2 copii care au tras in autobuz.

Pare a fi un subiect ordinar, nimic deosebit. Ecranizarea reda viata si sens filmului. Regizorul face aluzie la legenda "Turnului Babel" cind Dumnezeu a incurcat limbile pentru ca oamenii sa nu ajunga la cer; filmul Babel sugereaza despre confuzia creata dupa ce ne-au fost incurcate limbile. Si chiar daca s-ar parea ca traim intr-o lume atit de mecanizata unde internetul e la putere si in care nu mai intimpinam probleme de comunicare, totusi mai este nevoie sa depunem eforturi pentru a depasi barierele interculturale, pentru ca atit timp cit exista discriminarile, rasismul si alte prejudecati omenesti, nu putem afirma ca lumea este libera iar greutatile intimpinate in comunicarea nu mai sunt o problema.
"Adevaratele limite sunt in noi insine, in acel mai mult decit insuficient spatiu fizic pe care il avem la dispozitie. Barierele sunt in lumea ideilor, Am inteles ca fericirea difera major de la o fiinta umana la alta, dar ca nefericirea si vulnerabilitatea trec peste cultura, rasa, limba sau situatie financiara si sunt la fel pentru noi toti." - Alejandro Gonzalez Inarritu

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 10066

  Comentarii (6)
 6 simplu
Scris de Grigore Alexei, la 25-08-2008 14:31
Mi-a trezit interes abia dupa vreo jum.de ora.Pina la urma mi-a placut...Am apucat sa inteleg cite ceva.Cred ca trebuie sa-l mai privesc odata :?
 5 Scris de Eugenia Grosu, la 07-05-2008 14:17
Apropo, ai putea sa incerci "21 de grame" de care vorbeam mai sus. Un film foarte intens si emotional, si foarte pesimist de alftel.
 4 Scris de Veronica Vragaleva, la 07-05-2008 13:42
Veronica, mai vrei recenzii? Si asa m-am chinuit la asta citeva zile la rind... :grin  
 
PS: Sunt Eugenia.
 3 Scris de Veronica Vragaleva, la 07-05-2008 13:38
Filmul acesta mi-a trezit sentimente contradictorii... in primul rind parca as spune ca asteptam ceva mai mult, adica atita fast, ma asteptam la ceva mai aprins, mai excentric. In acelasi timp, am ramas profund impresionata de linia de subiect si impletiturile ce le facea. Revad cu placere acest film de cite ori am ocazia cu toate ca nu intra in top 10 filme cele mai indragite de mine :roll  
Dar e bun filmul, te face sa simti, ceea ce e destul de rar acum in cinematografie. 
Cu parere de rau nu cunosc (nu constientizez ca cunosc) ceva de acest producator...o sa incerc numaidecit sa gasesc ceva. Vreau recomandari, ma ajutati?
 2 Scris de Eugenia Grosu, la 07-05-2008 13:32
Pe Inarritu l-am cunoscut in "21 de grame", dar l-am iubit mai ales in filmul Babel si, la drept vorbind, nu am simtit "surplus" de Hollywood in film.  
 
Merci, Marcel, pentru comentariu, chiar mi-a fost foarte placut sa-l citesc. :)
 1 Scris de Marcel Spataru, la 06-05-2008 14:20
Eu de la filmul asta am iesit un pic dezamagit... 
E tot mai mult Hollywood in Inarritu, desi e totusi mai mult Inarritu decat Hollywood in acest film. 
Si nu ca Hollywood este neaparat rau. Mie imi plac foarte multe filmele hollywoodiene. 
Dar pur si simplu Inarritu+Hollywood nu a dat ceea ce a dat Kusturica+Hollywood... 
Inarritu e mult prea interesant cand e fara Hollywood. 
*** 
De mult vreau sa revad (pentru a cata oara) Amores Perros si sa scriu ce cred... 
*** 
Merci Eugenia pentru aceasta recenzie!!!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >
Advertisement

On-line

Meniu Campionat