Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Intrebari OLD arrow dupa echipe arrow ale echipei Mix
ale echipei Mix
Defenestrare
Evaluare Utilizator: / 4

În evul mediu pedeapsa capitală era foarte răspândită, iar tipurile de aducere a lor la împlinire erau diverse. Astfel, putem enumera decapitarea, spânzurarea, fierberea până la moarte, punerea pe ţeapă şi multe altele. Dar cum se aducea la îndeplinire executarea prin „defenestrare”?

Raspuns: Prin aruncare pe geam.

Comentarii (4) Vizualizari: 4733

Citeste mai departe...
 
Theotokópoulos
Evaluare Utilizator: / 2

Renumitul pictor Doménicos Theotokópoulos, care a trăit în perioada 1541 - 1614 a avut o influenţă semnificativă asupra renaşterii spaniole. El s-a născut pe insula Creta, şi peste tot unde a mers, era considerat ca fiind grec. Stilul său specific nu a fost prea apreciat de contemporani, însă astăzi el este considerat precursor al impresionismului şi cubismului. Nu cred că numele său vă este cunoscut, dar poate reuşiţi să scrieţi cum îl numeau spaniolii pe acest grec.

Raspuns: El Greco.

Comentarii (1) Vizualizari: 3190

Citeste mai departe...
 
Entropia
Evaluare Utilizator: / 4

Entropia, conform noţiunii din Enciclopedia Britannica, este totalitatea energiei unui sistem care nu este disponibilă pentru lucru. Conceptul de entropie se bazează pe a doua lege a termodinamicii, care spune că procesele ce se petrec în natură sunt ireversibile şi unidirecţionale.

Shopenhauer, într-un stil caracteristic lui, tot a explicat acest proces. El a spus: „Dacă puneţi o lingură de apă de canalizare într-un butoi de vin, obţineţi un butoi de apă de canalizare. Dar dacă …” Continuaţi, vă rog, legea entropiei în varianta lui Shopenhauer.

 

Raspuns: „… Dar dacă puneţi o lingură de vin într-un butoi de apă de canalizare, obţineţi tot un butoi de apă de canalizare”.

Comentarii (1) Vizualizari: 3423

Citeste mai departe...
 
Femei nebune
Evaluare Utilizator: / 4

Grecilor ele le aminteau nişte femei nebune cu par lung despletit, învolburat din urma. Ei aşa şi le-au numit - "par lung". Datorita lui Aristotel, mult timp oamenii aşa şi nu le puteau găsi locul corect, până când aceasta nu a fost corectat in 1588 de câtre Tiho Braghe. Ce sunt ele?

Raspuns:Comete

Comentarii (2) Vizualizari: 3891

Citeste mai departe...
 
Asimov si Clarke
Evaluare Utilizator: / 4

Isaac Asimov şi Arthur Clarke, doi dintre cei mai cunoscuţi scriitori de SF din sec. XX, erau buni prieteni, deşi nu pierdeau niciodată ocazia de a se şicana reciproc. Astfel, a fost un caz când un avion s-a prăbuşit şi au supravieţuit doar jumătate de pasageri. S-a aflat că unul dintre pasageri şi-a păstrat calmul pe durata încercărilor nereuşite de aterizare citind un roman de Arthur Clarke.

Clarke a fotocopiat articolul cu această ştire şi l-a expediat tuturor cunoscuţilor, inclusiv şi lui Asimov. În copia trimisă acestuia, a mai adăugat: „Ce păcat că nu citea unul dintre romanele tale. Ar fi dormit fără vise şi n-ar fi ştiut ce grozăvii se petrec în jur.”

Lui Asimov nu i-a trebuit mult timp ca să expedieze o scrisoare de răspuns, în care preciza: „Dimpotrivă, citea romanul tău tocmai pentru că...”. De ce pasagerul citea, după părerea lui Asimov, un roman de-al lui Clarke?

Raspuns: „... că în cazul unei fatalităţi, moartea să i se pară o binecuvântare.”

Comentarii (1) Vizualizari: 3671

Citeste mai departe...
 
Scara cu A
Evaluare Utilizator: / 4

Pe aceasta scara de masuri uneori se indica litera „A”. Aceasta litera reprezintă o abreviere ce provine de la cuvântul latinesc „a elibera”, „a da drumul”, si de la particula ce semnifica "de la". Dar mult mai răspândită este o alta notare, care se datorează autorului ei, William Thomson. Scrieţi-o, va rog.

Raspuns: „K”.

Comentarii (7) Vizualizari: 3336

Citeste mai departe...
 
Nascut la Tikrit
Evaluare Utilizator: / 3

X s-a născut în localitatea Tikrit şi a devenit unul dintre liderii de vază a lumii musulmane. X a devenit renumit în special datorită rezistenţei opuse unei coaliţii din reprezentanţii mai multor state. Conducătorul coaliţiei cu care a luptat, deşi este renumit pentru acţiunile sale militare, s-a manifestat ca un om de stat foarte limitat.

X mai este cunoscut, de asemenea, şi datorită faptului că este protagonistul unei piese germane, care vorbeşte despre egalitatea religiilor şi a unui film recent al lui Ridley Scott. Numiţi-l pe X.

Raspuns: Saladin

Comentarii (3) Vizualizari: 3208

Citeste mai departe...
 
Conflict neoficial
Evaluare Utilizator: / 4

Acest conflict a început într-o zi de 19 martie prin aceea, că nişte muncitori au arborat steagul unei ţări pe o insulă ce era colonie a altei ţări. Deşi nici o parte nu a declarat oficial război, zona de 320 km în jurul teritoriului disputat a fost numită zonă de operaţiuni militare. De o parte au fost scufundate submarina „Santa Fe”, cuirasatul „General Belgrano”, navele de tonaj mic „Narwal” şi „Isla de los Estados”, au fost distruse peste 32 de avioane. De altă parte, a fost scufundat distrugătorul „Sheffild”, navele de mic tonaj „Ardent”, „Antelope”, „Coventry”, nava de transport „MV Atlantic Conveyor” şi navele de desant „Sir Galahad” şi „Sir Tristram”. Conflictul a vizat două grupe de insule, denumirea unui grup având conotaţii alimentare. O variantă a denumirii unui alt grup de insule se asociază cu numele unui personaj dintr-o poveste sovietică.

Spuneţi-mi, vă rog, care era numele animalului domestic al acestui personaj.

Raspuns: Artemon

Comentarii (2) Vizualizari: 3204

Citeste mai departe...
 
Harald Blatand
Evaluare Utilizator: / 4

Regele Herald I al Danemarcei, numit în daneză Harald Blåtand, a trăit între anii 935 şi 986. El a fost renumit pentru mai multe lucruri, printre care menţionăm începutul creştinării Danemarcei şi unificarea regatelor Danemarcei şi Norvegiei. Una dintre trăsăturile sale de bază era capacitatea de a uni persoane şi unifica popoare sub conducerea sa, ceea ce i-a facilitat o carieră de conducător strălucit, atât de timp de pace, cât şi de război.

Astăzi puţini în afara Danemarcei şi Norvegiei mai ştiu cine este el, însă orice şcolar cunoaşte varianta engleză a numelui său - una dintre tehnologiile care în prezent capătă o răspândire tot mai largă poartă acest nume, iar simbolul acestei tehnologii reprezintă iniţialele lui, scrise cu caractere runice.

Numiţi, vă rog, tehnologia.

Raspuns: Blatand înseamnă "Dinte albastru", sau Bluetooth în engleză.

Comentarii (2) Vizualizari: 3401

Citeste mai departe...
 
Luceferii
Evaluare Utilizator: / 3

Luceafărul de seară şi Luceafărul de dimineaţă sunt acelaşi corp ceresc - planeta Venus. Ele se numesc aşa fiindcă Venus dispare după orizont în curând după apusul soarelui şi iar răsare cu puţin timp până la zorii zilei. Dar care este explicaţia faptului, ca noi nu-l vedem toata noaptea?

Raspuns: Este mai aproape de Soare ca Pământul.

Comentarii (1) Vizualizari: 3245

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 81 - 90 din 132
Advertisement

On-line

Meniu Campionat