Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Intrebari OLD arrow dupa autori arrow de Veronica Vragaleva
de Veronica Vragaleva
Animalul care da semne
Evaluare Utilizator: / 0

Românii percepeau acest animal ca unul, care dă semne dacă vremea va fi bună sau rea. În cadrul sărbătorilor agrare jocul acestui animal a devenit un ritual menit să aducă rodnicie în anul ce urmează, cu toate că la origini a fost un ceremonial grav, ce ţinea de omorîre, bocire, înmormîntare şi înviere. Pentru noi, asocierea dintre acest animal şi tradiţii, e văzută mai mult în timpul unei sărbători păgîne, serbată cu mult fast. Numiţi animalul.

Raspuns: Capra

Comenteaza primul Vizualizari: 5302

Citeste mai departe...
 
Aurore Dupin
Evaluare Utilizator: / 0

Amantine Aurore Lucile Dupin s-a impus în societatea franceză prin nonconformism: a adoptat stilul masculin în comportament şi vestimentaţie, fuma pipă şi ţigări tari şi a avut relaţii amoroase cu mai mulţi bărbaţi celebri. Cea mai bună carte a sa e considerată „Consuelo”, cu toate că mai bine cunoaştem un alt roman cu faimă mondială şi anume acest roman Dtră urmează să-l scrieţi pe foaie într-un minut.

Raspuns: Indiana

Comenteaza primul Vizualizari: 5193

Citeste mai departe...
 
Bendis
Evaluare Utilizator: / 0

Bendis, cel mai des întîlnită personificare tracă a mamei zeilor în reprezentările vechi, descoperite în ultima vreme, apare sub chipul unei femei cu faţa rotundă, bucălată, cu pomeţii proeminenţi şi cu părul împletit în două cosiţe. Ea personifică Luna şi corespundea Demetrei şi Dianei romane, fapt accentuat în timpul romanizării. De altfel, ea a fost singura divinitate străină care era venerată şi avea un sanctuar la Atena. Peste un minut scrie-ţi, prototipul cui a devenit în timp Bendis?

Raspuns: Ileana Cosînzeana

Comenteaza primul Vizualizari: 5588

Citeste mai departe...
 
Fiicele lui Macedon
Evaluare Utilizator: / 0

Sînt considerate în Oltenia fiicele lui A. Macedon: Catrina, Zalina şi Marina. În general, sînt făpturi femenine supranaturale din mitologia românească, foarte răspîndite în superstiţii. Locuiesc în văzduh, peşteri şi păduri. Un mare scriitor a literaturii române a numit chiar şi o operă în numele activităţii lor. Numiţi-le.

Raspuns: Ielele

Comenteaza primul Vizualizari: 5657

Citeste mai departe...
 
Stindardul dacic
Evaluare Utilizator: / 0

X este un animal destul de respectat în regiunea istorico-culturală din sud estul Europei. Deţine un loc important în fauna pictată pe ceramica de la Cucuteni, redat adesea fără soţ. Pe Columna lui Traian este reprezentat stindardul dacic ca un balaur cu cap de X, fiind totalmente de aramă. Numiţi animalul.

Raspuns: Lupul

Comenteaza primul Vizualizari: 5276

Citeste mai departe...
 
Evanghelia lui Satan
Evaluare Utilizator: / 0

Se spune că o dată cu publicarea acestui roman s-a schimbat faţa literaturii, iar evenimentele legate de el sînt la fel de ciudate ca şi acelea descrise în carte. Mult timp nimănui nu-i reuşea să ecranizeze romanul: de fiecare dată se întimplau lucruri ciudate, greu de explicat. Romanul, care împleteşte inspiraţia biblică, forţele răului şi satira vieţii sovietice din epocă, toate pe fundalul unei iubiri frenetice, a stîrnit mari nemulţumiri din partea bisericii ortodoxe, care l-a numit „a cincea Evanghelie a lui Satan”. Numiţi acest roman mistic.

Raspuns: Maestrul şi Margareta

Comenteaza primul Vizualizari: 5317

Citeste mai departe...
 
Calatorie la Londra
Evaluare Utilizator: / 0

Prima descriere a obiceiului datează din sec. al XVIII şi se datorează cărturarului român D. Cantemir. În 1935, din iniţiativa lui Harry Brauner, ei fac o călătorie la Londra, bucurîndu-se de un mare succes, făcînduşi activitatea pe străzile oraşului. De obicei erau 9-11 şi erau organizaţi ierarhic, avînd în frunte un vătaf. Adesea poartă pe pulpe zurgălăi. Numiţi-i.

Raspuns: Căluşarii

Comenteaza primul Vizualizari: 5541

Citeste mai departe...
 
Poezie de Ana Blandiana
Evaluare Utilizator: / 2

Pentru a vă da un indiciu, am formulat întrebarea sub formă de problemă. Deci:

Condiţie: Poezie de Ana Blandiana Sunt / Asemenea / Nisipului clepsidrei / Care / Poate fi timp / Numai în cădere.

Se cere: De restabilit titlul poeziei respective

Raspuns : Condiţie

Comenteaza primul Vizualizari: 5666

Citeste mai departe...
 
Bradosii
Evaluare Utilizator: / 0

Sînt numiţi în mod diferit de la o regiune la alta. Astfel, sînt BRADOŞI în Oltenia sau BRÎNDUŞEI în Banat. Au adesea formă de chip de om cu cap, ochi, nas, mîini şi piciare, alteori sînt modelaţi ca porumbei sau ca o albină. În ziua lor copiii bat pămîntul cu ciocane de lemn pentru a alunga frigul şi a trezi pămîntul. Sînt în opoziţie cu alţii, tot atîţia, din altă cultură. Numiţi-i pe ei.

Raspuns: Sfinţi, Mucenici

Comenteaza primul Vizualizari: 5462

Citeste mai departe...
 
Gura rea
Evaluare Utilizator: / 0

Din limba greacă acest nume scurt se traduce ca „derîdere” si aparţinea uniu personaj ce întruchipa „gura rea”. Din sfatul lui, Zeus a încuviinţat războiul Troian, motivînd cî cînd oamenii mor se uşurează povara pămîntului. Nouă el ne este cunoscut mai degrabă ca un binevoitor, mai ales pe timp de iarnă. Numele lui apare însoţit de un cuvînt ce este în acelaşi timp şi grad ştiinţific, şi profesie. Într-un minut, scrieţi numele.

Raspuns : MOM doctor Mom

Comenteaza primul Vizualizari: 6063

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 21 - 30 din 31
Advertisement

On-line

Meniu Campionat