Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Intrebari OLD arrow dupa autori arrow de Veronica Vragaleva
de Veronica Vragaleva
Nebiruitul
Evaluare Utilizator: / 0

Zeu tînar aparţinînd pantneonului mitologic trac din aria balcanică şi danubiană. Unele imagini ale lui sunt însoţite de inscripţii, unde numelui (Heros în cele grecesti, Heron în cele latine) îi urmează adesea diverse epitete: Nebiruitul, Vesnicul, Stăpînul Morţilor, Intemeietorul de neamuri. Pe teritoriul României au fost găsite peste 200 de imagini de epocă, atestînd cultul lui în Dobrogra, Oltenia, Transilvania. Unii arheologi admit posibilitatea identificării lui cu zeul dacogetic Zamolxis. Nu vă cerem să-l numiţi pe el, numiţi sub chipul cui l-a păstrat iconografia locală?

Raspuns: Sf. Gheorghe

Comenteaza primul Vizualizari: 5390

Citeste mai departe...
 
Fara studii economice
Evaluare Utilizator: / 0

Deşi, în mod sigur, ei nu aveau studii economice, EI se ocupau destul de eficient de redistribuirea veniturilor. Din păcate, statul nu întotdeauna aprecia eforturile acestora la justa lor valoare. Numiţi specia literară care, judecînd după denumirea unei piese binecunoscute, îi este specifică oricăruia din EI.

Raspuns : Doina

Comentarii (1) Vizualizari: 5343

Citeste mai departe...
 
Despre X si Y
Evaluare Utilizator: / 0

N. Iorga susţinea că X e o Y specială, manifestată, iar Y e potenţialul mai multor X la acelaşi om, chiar dacă ele nu se manifestă. Alfred Conar afirma că X este capacitatea de a face lucruri, fără a le învăţa. În orice caz Y este specifică fiecărui din voi. Numiţi în ordine corectă X şi Y.

Raspuns : Talent, inteligenţă

Comenteaza primul Vizualizari: 5153

Citeste mai departe...
 
Despre un X
Evaluare Utilizator: / 0

Jean Polle spunea că „X se vede cel mai bine cînd omul vorbeşte despre Xul cuiva”. Stendall susţinea că „cu cît e mai tare X, cu atît este mai predispus spre fidelitate”. Henrich Heine spunea că „problema femeilor nu constă în aceea că ele nu au X, ci în aceea că zi de zi X la ele se schimbă”. Numiţi X.

Raspuns: Caracterul

Comentarii (1) Vizualizari: 5437

Citeste mai departe...
 
Orasul invingator
Evaluare Utilizator: / 0

În oraşul X locuiesc 16 mln. de locuitori, iar acest numar se dublează la fiecare 10 ani. Se află la 24 km de ruinele capitalei din antichitate a ţării. Din limba vorbită în X, denumirea lui se traduce ca „învingătorul”. Trebuie să studiezi 17 ani pentru a obţine o diplomă eliberată de Universitatea destul de specifică din X. Scriitorul distins cu Premiul Nobel, Naguib Mahfouz, este originar din acest oraş, ce este cel mai mare oraş a continentului pe care se află. Numiţi oraşul X.

Raspuns: Cairo

Comentarii (1) Vizualizari: 5889

Citeste mai departe...
 
Priveghi, Hodaite, Opait
Evaluare Utilizator: / 0

Se credea că în saptamîna premergătoare unei sărbători, anul vechi agonizează, oamenii se dedau la excese de mîncare, bautură, joc şi petreceri, ca la un sfîrşit de lume. Existau şi momente carnavaleşti: tinerii se mascau, formînd un alai de nuntă si deghizîndu-se în mire, mireasă, popă etc. Urma sarbatoarea propriu-zisă, purtînd diverse nume, în funcţie de zone: Priveghi, Hodaite, Opait, Alimori, Refenele. Ea se celebra noaptea, cum serbăm noi Anul Nou. Masa se începea cu un acesta, pentru că se spunea: “Cu acesta se astupă şi tot cu acesta se destupă gura la [...]”. Nu vă cerem să-l numiţi pe acesta, restabiliţi cuvîntul omis.

Raspuns : Paşte

Comenteaza primul Vizualizari: 5145

Citeste mai departe...
 
Popor antic
Evaluare Utilizator: / 0

 Orizontul cultural timpuriu al acestui popor datează cu sec. I î.e.n.—I e.n. şi are trăsături arhaice faţă de cel al populaţiilor care intraseră în contact direct sau indirect cu civilizatia greacă şi romană. Sarmatii tirzii din stepele nord pontice si o parte a carpilor din Moldova s-au numărat printre ultimele populaţii  pe  care  ei  le-au  încorporat, proces care a avut loc la sfîrşitul sec. 3 e.n. În imagine este ilustrat unul din reprezentanţii acetui popor. Numiţi poporul.

Raspuns : Goţii

Comenteaza primul Vizualizari: 5181

Citeste mai departe...
 
Despre nerabdatori
Evaluare Utilizator: / 0

Whilliam Freder spunea că “Primul ne face nerebdători faţă de al doilea, iar al doilea ne face nerăbdători faţă de primul”. Erl Willson e de părere că “primul este doar o întorsătură a soartei, ceea ce aprig susţin toţi cei, ce nu au parte de primul”. Numiţi primul şi al doilea.

Raspuns: Succesul şi insuccesul

Comenteaza primul Vizualizari: 5328

Citeste mai departe...
 
Nagomudryie
Evaluare Utilizator: / 0

Ei constituie o populaţie mitică alcătuită, după credinţele tradiţionale, de cei dintîi oameni de pe pămînt. Ei trăiesc fără femeile lor cu care pot convieţui numai 30 zile pe an în vederea procreaţiei. Se aseamănă mult cu poporul întîlnit de A. Macedon în India, care se numeau Nagomudrîe, conform romanului „Alixandria”. Peste un minut scrieţi ziua în care sînt serbaţi ei în acest an (2007).

Raspuns: 15 – 16 aprilie

Comenteaza primul Vizualizari: 5670

Citeste mai departe...
 
Multumirea Dianei
Evaluare Utilizator: / 1

În recentele sale interviuri, autorul a recunoscut că odată, după un concert privat, princesa Diana i-a mulţumit pentru cîntec, impresionată de melodie, crezînd că această piesă i-a fost dedicată ei. E de menţionat că preferinţele prinţesei în materie de vestimentaţie ar putea fi motivul pentru care autorul ar fi dedicat acest cîntec ei. Onorat de acest compliment şi de admiraţia exprimată, el a mărturisit istoria adevărată din spatele piesei: a scris-o în amintirea întîlnirii cu viitoarea sa soţie, şi pentru bărbaţii care nu îşi aduc aminte de prima întîlnire cu femeia iubită. Scrieţi autorul acestui căntec cu o istorie atăt de romantică.

Raspuns: Chris de Burgh

Comenteaza primul Vizualizari: 5682

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 11 - 20 din 31
Advertisement

On-line

Meniu Campionat