Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow General arrow Castigatoarele Concursului celor mai bune intrebari
Castigatoarele Concursului celor mai bune intrebari
Evaluare Utilizator: / 0
SlabExcelent 
Vedeti Top-10 al celor mai bine cotate intrebari ale sezonului vara-toamna 2007.

 

Locul 9. Media notelor: 3,67. Autor: Octavian Sireteanu

 

Poetul Mircea Dinescu povesteste un caz la limita adevarului. Cica la o intrunire internationala, Presedintele pe atunci al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a fost intrebat de un reporter curios: Totusi, de partea cui sunteti? A Romaniei sau a Rusiei? Incomodat de faptul ca atat Presedintele Romaniei, cat si al Rusiei se aflau in sala, Presedintele Snegur se spune ca a afirmat: Aratati-mi-l pe cuc, cu el cant
Ce cuvinte au fost inlocuite prin cuvintele cuc si cant 

 

Raspuns: Iliescu, tin.

 

 

Locul 9. Media notelor: 3,67. Autor: Alex Railean

 

Astazi acest loc este unul dintre cele mai importante centre de afaceri din lume.
Etimologia acestui toponim vine de la Walloni - grupul de oameni care a colonizat regiunea, cu toate ca multi cred ca numele vine de la structura folosita de colonistii olandezi pentru a se apara de colonistii britanici. Numiti locul
 Raspuns: Wall Street. În olandeza "de Waal straat" (strada wallonilor). 

 

Comentariu: Wallonii - oameni din Wallonia, o parte a Belgiei, care în trecut era o parte a Olandei; ei locuiau în acea regiune a asezarii New Amsterdam (ceea ce astazi numim New York). Mai tarziu, de Waal straat a ajuns sa fie hotarul de nord a orasului, unde s-a construit o fortificatie pentru a respinge atacurile englezilor)

 

Locul 7. Media notelor: 3,89. Autor: Marcel Spataru

 

Protectorul lor in Germania medievala era considerat Sfantul Augustin, in Franta - Sfanta Clara, iar in Italia medievala - Sfanta Lucia. Atentie, intrebarea: ce utilizeaza unul dintre membrii echipei Zombii pentru a imbunatati performanta lor? 

Raspuns: Ochelari 

Comentariu: Augen in germana - ochi, prin analogie - clara si luminata se numesc celelalte doua sfinte.

Locul 7. Media notelor: 3,89. Autor: Marcel Spataru

In engleza exista doar patru cuvinte care au aceasta caracteristica. Din aceasta cauza acest truc nu este popular in randurile proprietarilor de site-uri web. Daca o sa va dati seama ce informatie se contine pe site-ul rusesc indicat, o sa ne scrieti cum se numeste site-ul japonez dedicat unei opere aparute in 1926.
www.anec.ru 
www._____.jp 


Raspuns: turan


Comentariu: Cuvintele englezesti care se termina in dot: dot, haggadot, microdot, peridot. Din aceasta cauza nu multi utilizeaza denumiri de site-uri in care punctul ar fi utilizat in calitate de parte componenta a denumirii. Una dintre putinele exceptii este site-ul rusesc dedicat bancurilor si anecdotelor. Site-ul japonez este, bineinteles, dedicat operei Turandot de Giacomo Puccini.
  

Locul 6. Media notelor: 4,11. Autor: Veronica Vragaleva

Prima apare intre 25000 – 15000 i.Cr. Se spune ca se datoreaza faptului ca oamenii au inceput a prefera sa faca comune mai mari. Aceasta la rindul sau a generat aparitia unor boli infectioase la care organismul trebuia sa aiba o imunitate mai mare. A doua apare cu aprox. 5000 ani mai tirziu si tine de faptul ca carnea a inceput sa fie prelucrata mai greu de organism, oamenii preferind, deci, mincarea vegetariana. A treia s-a dezvoltat intre anii 15000 – 10000 in regiunea, ce corespunde Indiei si Pakistanului de astazi. In mincarea localnicilor pina in zilele noastre laptele se considera „mincarea barbarilor”. A patra apare cu 12 – 15 secole in urma. Este un rezultat al combinatiei dintre a doua si a treia.

Intr-un minut scrieti ceea ce uneste aceste patru cuvinte, care la rindul sau definesc indispensabil cuvintul solicitat.    

 

Raspuns: Singe 

 

Comentariu: Grupa sanguina I(0), II(A), III(B) si IV(AB).   

 

Locul 5. BONUS 5 CUCI. Media notelor: 4,17. Autor: Natan Garstea

 

In una dintre povestirile SF ale lui Isaac Asimov, el descrie evolutia unui supracalculator de-a lungul citorva bilioane de ani. El a inceput ca principalul calculator de pe Pamint, insa s-a extins, odata cu extinderea omenirii in alte sisteme solare si, ulterior, in alte galaxii. Astfel, in final, era conectat direct la toate fiintele umane care umplusera intre timp universul, si acumulase un bagaj enorm de informatii.                

Paralel, au evoluat si principiile lui de functionare. Cu timpul, unele componente ale sale erau trecute in afara universului fizic, in hiperspatiu. Astfel, pina la urma el a ajuns a fi complet amplasat in hiperspatiu, fara careva elemente prezente in universul nostru. Datorita la aceea ca devenise atotstiutor, pentru el nu mai existau intrebari fara raspuns. Cu o singura exceptie.               

De mai multe ori pe parcursul mileniilor lui i-a fost adresata o intrebare: cum poate fi preintimpinata stingerea stelelor, sau cu alte cuvinte, cum pot fi intoarse procesele entropice. Pe parcursul mileniilor, calculatorul dadea unul si acelasi raspuns: „Pentru un raspuns rational nu sunt suficiente datele”. In fine, cind s-a stins ultima stea din Univers, ultimul om l-a rugat sa continue sa caute raspunsul la aceasta intrebare. Dupa o perioada nedefinit de lunga de timp, el a gasit solutia si a spus: …               

Redati, va rog, cu exactitate ce a spus el. 

Raspuns: „Sa fie lumina”. 

Comentariu: Sunt cuvintele cu care Dumnezeu a inceput facerea lumii.

 

Locul 4. BONUS 10 CUCI. Media notelor: 4,22. Autor: Irina Breahna

 

Conform unui studiu realizat de Jonathan Donner aceasta actiune care implica de obicei doua persoane, este reglementata de un adevarat protocol. Printre regulile de baza amintim:
- aceasta actiune este rezervata persoanei cu posibilitati financiare mai modeste si nu viceversa;
- este de prost gust sa faci aceasta daca tu esti acela care are nevoie de o favoare;
- nu se obisnuieste sa faci aceasta mai mult de doua ori la rând, în caz contrar vei fi catalogat drept prea insistent;
- nu faci niciodata aceasta daca cealalta persoana este sotia, logodnica sau prietena ta. Despre ce actiune este vorba? 

Raspuns: A da bip cuiva.  

Locul 3. BONUS 15 CUCI. Media notelor: 4,28. Autor: Natan Garstea

Ati primit versurile imnului religios dedicat lui Ioan Botezatorul, numit "Ut queant laxis".

Ut quéant láxis
                 resonáre fíbris
Míra gestórum
                 fámuli tuórum,
Sólye pollúti
                 lábii reátum.
Sáncte Joánnes.               

Nu cred ca cunoasteti acest imn in intregime, insa unele parti ale lui au supravietuit timpului si le folosim si in prezent. Enumerati-le pe toate asa cum le stim azi. 

Raspuns: Do, re, mi, fa, sol, la, si. 

Locul 2. BONUS 20 CUCI. Media notelor: 4,33. Autor: Natan Garstea

Regele Herald I al Danemarcei, numit in daneza Harald Blåtand, a trait intre anii 935 si 986. El a fost renumit pentru mai multe lucruri, printre care mentionam inceputul crestinarii Danemarcei si unificarea regatelor Danemarcei si Norvegiei. Una dintre trasaturile sale de baza era capacitatea de a uni persoane si unifica popoare sub conducerea sa, ceea ce i-a facilitat o cariera de conducator stralucit, atit de timp de pace, cit si de razboi.Astazi putini in afara Danemarcei si Norvegiei mai stiu cine este el, insa orice scolar cunoaste varianta engleza a numelui sau - una dintre tehnologiile care in prezent capata o raspindire tot mai larga poarta acest nume, iar simbolul acestei tehnologii reprezinta initialele lui, scrise cu caractere runice.Numiti, va rog, tehnologia. 

Raspuns: Bluetooth 

Comentariu: Blatand inseamna "Dinte albastru", sau Bluetooth in engleza. Specificarea protocolului fara fir "Bluetooth" a fost numita asa in cinstea lui Herald I, fiindca, ca si el, uneste lucruri si oameni. 

Locul 1. BONUS 25 CUCI. Media notelor: 4,94. Autor: Octavian Sireteanu

Intalnindu-ma cu un cunoscut de-al meu, am observat ca purta un maiou, imaginea caruia consta din 3 litere si un simbol. Maiou foarte popular peste ocean chiar de la crearea acestuia la initiativa deputatului William S. Doyle in 1977. Mi-a spus ca de acolo (SUA) l-a si cumparat. Intrebandu-l daca i-a placut atat de mult acolo, acesta mi-a zis ca in realitate ii place orasul lui. Din ce oras din Moldova este cunoscutul meu?  

Raspuns: Ialoveni (I LOVE NY)

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 8725

  Comentarii (6)
 6 Scris de Veronica Vragaleva, la 24-12-2007 08:29
Absolut de acord cu Octavian despre intrebarea cu calculatorul!!Am notat-o cu 6 puncte, ca si Yaloveni-ul lui Octavian. Felicitari tuturor celor, ce au fost candidati, felicitari aparte celor, ce au reusit si sa cistige din asta...si un mare mersi celor 18 persoane, ce nu au depus un efort si au furat din timpul lor pentru a indeplini sondajul. Mersi pentru implicare si celor ce au compus, si celor ce au votat. :zzz
 5 Scris de Natan Garstea, la 23-12-2007 13:25
Ce comunitate activa avem... 18 voturi. Wow.
 4 Scris de Octavian Sireteanu, la 23-12-2007 11:50
Sandu, 18.
 3 Din curiozitate
Scris de Sandu COICA, la 23-12-2007 09:28
Octavian, cite persoane au votat pentru desemnarea "TOP 10 celor mai bine cotate intrebari ale sezonului vara-toamna 2007"? 
 
Nu exclud ca informatia respectiva a mai fost publicata undeva, asa ca sper sa nu te superi daca o sa mai fie repetata ;)
 2 Scris de Capatina Cristian, la 22-12-2007 23:23
"Indiciu: Irina, data viitoare sa nu-ti mai pui la toate intrebarile nota 1, ca o sa ocupi locuri mai inalte." :grin :grin
 1 Scris de Octavian Sireteanu, la 22-12-2007 10:42
Bravo Natan. Performanta de invidiat. Intrebarea deapre calculatorul atotstiutor ... mi se parea principalul candidat pentru locul I. Se pare ca unele persoane care au votat nu au reusit sa ajunga s-o citeasca pana la sfarsit :) 
Bravo Irina. Indiciu: Irina, data viitoare sa nu-ti mai pui la toate intrebarile nota 1, ca o sa ocupi locuri mai inalte. 
De asemenea, felicitari tuturor autorilor ce au participat la concurs.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >

On-line

Avem 6 vizitatori online

Meniu Campionat