Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Moldcell Cafe
Moldcell Cafe
Sirenele Titanului
Evaluare Utilizator: / 4

În romanul unui dintre cei mai mari scriitori americani, Kurt Vonnegut, întitulat "Sirenele Titanului", el povesteşte despre o nouă religie, a Dumnezeului absolut indiferent. Unul dintre protagonişti cărţii, Malahia Constant, era întruchiparea norocului nemeritat, fiind un favorit al fortunei. Până a deveni un zelot al noii religii, Malahia avea o expresie preferată cu un sens opus celui postulat de religia respectivă. Citaţi această expresie, ştiind că ea a devenit înaripată.

Raspuns: Cineva acolo sus mă iubeşte...

Comentarii (2) Vizualizari: 5856

Citeste mai departe...
 
Aer putred
Evaluare Utilizator: / 4

Acest gaz a fost in diferite perioade numit "Aer putred" şi "Aer otrăvitor". Denumirea dată de Lavoisier, care este, de altfel, folosita şi de noi, se traduce din greaca ca "lipsit de viaţă". Notaţia lui chimica, însă, este preluata din engleza, denumirea lui traducându-se din aceasta limbă ca "generator de silitră". Despre ce gaz este vorba?

Raspuns: Azot

Comentarii (2) Vizualizari: 5698

Citeste mai departe...
 
Legea Titius-Bode
Evaluare Utilizator: / 4

Legea Tiţius-Bode, cunoscută din runda anterioară, spune ca distanţa între planetele sistemului solar creşte proporţional în progresie geometrică. Din această cauză, de pe orice planeta a sistemului solar, planeta precedenta apare la o distanta unghiulara de cel mult 20 grade faţă de soare. Aceasta regula nu este valabila doar pentru o singura planeta, sigur, în afară de Mercur. Poate ca la întrebarea - despre ce planeta e vorba, va vă ajuta sa răspundeţi mitologia greaca.

Raspuns: Jupiter  

Comentarii (1) Vizualizari: 6550

Citeste mai departe...
 
Patratele orasului
Evaluare Utilizator: / 4
Scriitorul britanic de SF John Brunner a scris în anul 1965 cartea „Pătratele oraşului” mai tradus în română şi ca „Oraşul ca un joc de şah”. În acea carte, care vorbea despre manipulare şi control asupra oamenilor, două personaje joacă o partidă renumită de şah, utilizând alţi oameni ca figuri în jocul lor şi încercând să-i facă să acţioneze aşa cum doreau ei. Acţiunea cărţii are loc într-o ţară imaginară din America latină, în oraşul Vados, care a fost construit în munţi pe loc gol datorită geniului unuia dintre eroii principali ai cărţii. Cartea vorbeşte mult despre urbanistica secolului XX şi despre ultimele tendinţe în acest domeniu.

Dar care a fost oraşul care a servit ca prototip oraşului Vados.

Raspuns: Brasilia

Comentarii (1) Vizualizari: 5700

Citeste mai departe...
 
Ibeq
Evaluare Utilizator: / 7

Iniţial, această ustensilă avea o formă cu totul diferită faţă de aceea, cum o cunoaştem în prezent – era o scândură sau o lespede acoperită cu nisip, şi utilizările sale erau mult mai variate decât acum. Cu timpul, utilizările sale s-au redus doar la una, care s-a menţinut până nu demult, iar influenţele „arabe” au făcut-o mult mai simplă în operare. Denumirea sa provine de la ebraicul ibeq, ceea ce însemna „a şterge sau a curăţa praful”.

Astăzi, utilizarea lor a fost foarte mult limitată de dezvoltarea tehnicii, deşi un expert practician poate să concureze cu ajutorul ei şi cu sofisticatele maşini contemporane.

Cum se numeşte aceasta?

 

Raspuns: Abac

Comentarii (4) Vizualizari: 6083

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 691 - 700 din 943

On-line

Meniu Campionat