Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow General arrow Contribuiti la scrierea "Cartii CUC"
Contribuiti la scrierea "Cartii CUC"
Evaluare Utilizator: / 0
SlabExcelent 

Pana la sfarsitul lunii octombrie Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale trebuie sa definitiveze prima versiune (draft) a unui manual de jocuri intelectuale, caruia cei care il elaboreaza i-au denumirea codata de "Cartea CUC".

Si tu poti contribui la scrierea acestei carti! Pentru mai multe detalii citeste mai departe.

Noi ne dorim ca aceasta prima "Carte CUC" sa nu fi doar un manual teoretic, ci si unul practic, interactiv, in care sa fie prezente mai multe puncte de vedere. Pentru a va crea o impresie despre ceea ce va fi manualul, iata cuprinsul orientativ al acesuia:

Partea I
Capitolul I  Jocul – activitate umana fara vîrsta
Capitolul II Principiile jocurilor intelectuale
Capitolul III Modele de jocuri intelectuale individuale
Capitolul IV Jocurile intelectuale de echipa
Capitolul V Jocul de echipa cu timp fixat - arhetipul jocurilor de echipa
Capitolul VI Echipa si rolurile in echipa

Capitolul VII Tehnici de abordare a intrebarilor in echipa
Capitolul VII De la jucator la autor. Intrebarea – piatra de temelie a jocurilor intelectuale
Capitolul IX De la autor la organizator – implementarea jocurilor intelectuale in procesul didactic 

Partea II
Modele de intrebari pentru jocurile individuale
Modele de intrebari pentru jocurile de echipa contratimp
Modele de intrebari pentru jocul de echipa cu timp fixat
Modele de intrebari cu indicii
Modele de regulamente pentru desfasurarea concursurilor in institutii de invatamant
Modele de fise pentru inregistrarea rezultatelor

Daca doriti sa contribuiti la crearea cartii, va propunem sa raspundeti la oricare dintre urmatoarele intrebari printr-un mesaj la acest subiect:

1. De ce esti gata sa dedici ore din week-endul tau pentru jocurile intelectuale?
2. Cum crezi, care este diferenta dintre jocurile intelectuale individuale si cele de echipa? Pe care le preferi si de ce?
3. Ce probleme ai intalnit in procesul de creare a echipei si cum au fost ele depasite?
4. Cum se impart rolurile in echipa ta?
5. Cum se antreneaza echipa ta?
6. Ce intelegi printr-o intrebare buna?

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 8850

  Comentarii (3)
 3 Scris de Dabija Orest, la 29-10-2008 22:19
1. Exista o serie de avantaje considerabile in privintza jocurilor intelectuale fatza de alte activitatzi: 
a) se imbina utilul cu placutul, utilul e reprezentat de exersarea capacitatzilor intelectuale shi acapararea de noi cunostintze, placutul e reprezentat de joc prin prisma competitziei, azartului shi de comunicarea cu prietenii 
b) e placut sa vezi, sa cunoshti shi sa comunici cu exceptziile unuei societatzi mediocre(ma refer la factorul uman)  
 
2. Un joc individual are shi el farmecul sau, dar acest farmec e mult mai fragil, mai inconsistent shi mai trecator decat in cazul jocului de echipa. Incercatzi sa va imaginatzi doar cum vatzi imbata singuri in cazul unei victorii individuale, doar alcooliciii beau vnaciku, suntem fiinte sociale, deci putem impartashi o victorie in grup intrun mod mult mai placut :) Shi totushi nu tot timpul exista victorii astfel incat deceptzia unei infrangeri e din nou mai ushor de ocolit, cineva din echipa e oaia neagra. Dar sa lasam gluma la o parte. Realitatea e ca pentru a concura la un jok intelectual e nevoie de cunostinte din arii foarte variate. Cum nu oricine are IQ de 180, e mai mare sansa ca la unjoc de ekipa cunostintele grupului sa acopere o arie mult mai vasta a culturii generale decat in cazul unui jok individual. Cand joci singur nu ai cu cine glumi, nu ai pe cine te baza in cazul in care prinzi o zi mai proasta, in fine te afli ca la o olimpiada. Aductziva aminde doar de olimpiade, nistecompetitii la care fiecare vrea sal doboare pe celalalt, unde intervine de obicei cunoasterea stricta a unui domeniu plictisitor shi unde inteligentza e uneori de prisos 
 
6. O intrebare buna e aceea pe care o raspund :) . Nu acesta e raspunsul gresit. Ointrebare buna e o intrebare la care logica shi cultura generala se imbina in mod organic shi armonios. E o intrebare pe care daka nu o iei itzi dai seama apoi ka ai fi putut so iei. E o intrebare care atrage atentzia ekipei, nu foarte lunga, cu o informatzie inedita dar in acelashi timp deductibila logic. E o intrebare pe care nu o raspunzi din prima, dar pe care sau o dezghioci bine cu koekipierii, sau pe care o raspunzi dupa o strafulgerare a mintzii. E o intrebare la granitza dintre simplu shi complex in ceea ce priveste formularea shi cunostintzele pe care tre sa le ai pt a o raspunde. in fine o intrebare buna e una pe care o tzii minte shi no vei putea uita nici peste 10 ani. Ka sa fiu sincer cele mai bune intrebari nu prea leam luat sau leam luat foarte rar, au existat multe intrebari aproape geniale, shi anume acestea shi dau farmec jokului, daka 30% din intrebarile unui jok sunt bune, atunci e foarte bine. Intrebari geniale kred ka se intalnesk in proportzie de pana la 10%
 2 Scris de Vitalie Surugiu, la 29-10-2008 14:13
1. pentru ca-mi place la nebunie 
2. raznita-i bolishaia shi, daca trebuie amus iti dokajesk 
3. La inceput eram prea multi, vreo 10 jucatori, shi toti vroiau sa demonstreze ca merita sa joace in componenta de baza. De aceea era prea mult AWGN (adica zgomot). 
Problema cu componeta de baza a fost rezolvata forte usor: daca veneam la o etapa din divizii vreo 8, atunci la fiecare runda se schimbau 2 jucatori dupa principiul benevol (cine vroia sa se odihneasca) sau la tragere la sorti, cu exceptia capitanului. Apoi componenta echipei a devenit foarte stabila, deoarece o parte din jucatori shi-au pierdut interesul fata de joc... Intr-o vreme eram chiar 4, shi de fiecare data cand jucam vara la Erudit Cafe rugam foarte mult pe cineva din prietenii nededicati sa joace pentru noi. Acum situatia s-a normalizat shi santem 6, un membru chiar shi-a reafirmat interesul fata de joc shi probabil vom fi 7. Cu alte cuvinte, ca un sfat, problema componentei nu trebui sa fie privita ca o problema shi totul se rezolva. 
Zgomotul s-a micsorat cu timpul pana la nivelul acceptabil, dat fiind faptul ca fiecare din noi a inteles ca nu este cazul sa demonstrezi echipei ca meriti sa joci sau nu in Turnul Alb. Pe de alta parte ne-m invatat sa ne ascultam unul pe altul shi sa vorbim in acelashi timp (fix ca in modulatia CDMA). 
A mai fost o problema chiar de la fondarea echipei shi anume ca era o echipa suta la suta de baieti. Am rezolvat-o prin invitarea in echipa pe Olga Ghincul. Primul ei joc in ecihpa a fost Maratonul de primavara 2008. Jocul a fascinat-o shi de atunci e mereu cu Turnul Alb. 
Au mai fost destul de des probleme cu certurile intre membrii echipei din cauza intrebarilor neluate la care era varianta corecata sau chiar in timpul discutarii intrebarii. Acum ele sant mult mai rare, pentru ca nu mai vrem sa ne stricam nervii din cauza unei intrebari (am raspuns corect  ghini, nu am raspuns tot e ghine shi mergem mai departe). 
Consider ca avem un mare avantaj fata de multe echipe prin faptul ca originile Turnului Alb sant din sectia 1208 din camin, adica ne conoastem de cel putin trei ani traind zi de zi impreuna, impartind aceeashi bucata de paine. 
In rest probleme parca nu am avut, iar cele care vor aparea sper ca le vom rezolva rapid shi nedureros. 
4. Sincer, despre roluri in echipa nu am ce spune. Nu avem atacanti, mijlocashi, fundashi shi portari ca la fotbal. Pot sa afirm doar ca avem un capitan genial, Sergiu Calmac shi ... restul jucatorilor, evident valoroshi. Nu pot sa spun cine e filozoful, cine e generatorul de idei, cine e jucator de primul tempou shi cine e de al doilea, cine e baza de date... Echipa spune ca eu sant tipa sufletul echipei, deoarece cel mai mult retraiesc pentru Turnul Alb, cel mai des incurajez echipa spunand fraza devrenita maxima noastra: Baieti, NOI RUPEM! 
Fireste santem inca o echipa in proces de descoperire... 
5. Anrenamentele facem mai rar, dar de obicei ne incalzim creierii ininte de competition raspunzand la intrebarile de pe site-ul nostru (pe care le-am epuizat) sau de pe baza de date db.chgk.info (in ultimul timp ne-am apucat de ea) 
6. eu un subiect aparte ce trebuie foarte minutios de anlizat, ca sa nu-mi scapa ceva. Asa ca o las pe alta data.
 1 Scris de Octavian Sireteanu, la 25-10-2008 23:10
Cam ar trebui de facut, dar pana la sfarsitul lunii octombrie a ramas cam putin.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >

On-line

Avem 10 vizitatori online

Meniu Campionat