Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa

INTRODU CONTINUT IN BLOG !
(legaturi catre textele tale vor fi afisate pe pagina profilului tau)

 
Mic focus asupra pietei petroliere globale si a pietei gazului în Europa
Scris de Marcel Spataru

Analizele pieței energetice pe care le scriu au fost publicate doar în limba engleză și franceză și nu au fost disponibile niciodată on-line. Dar unele discuții private mi-au sugerat că ar exista persoane interesate în aceste articole și la noi, mai ales că piața energetică globală este un subiect care atrage tot mai mult atenția de când cu criza asta financiară.

Toamna anului 2008 va rămâne în cronicile comerțului petrolier la fel de mult ca și în istoria piețelor financiare. Nimeni sănătos la cap nu putea anticipa la începutul anului trecut o astfel de evoluție a prețului la petrol pe durata anului 2008. Resursa energetică numărul unu și-a continuat creșterea începută în anii precedenți și a atins un record deasupra nivelului de 147 dolari pe baril în iulie precedent, trezind discuții asupra posibilităţii atingerii prețului de 200 dolari pe baril în termen mediu. Dar această perspectivă a fost degrabă pusă la o parte, petrolul luni coborând dramatic cu 100 de dolari pe baril în doar câteva luni din cauza unei scăderi a cererii energetice pe fundalul crizei economice și a amenințării cu recesiunea globală.

Petrolul a înregistrat totuși o medie de 99,75 dolari pe baril în 2008, ceea ce reprezintă cea mai mare medie anuală din istorie (luând în calcul inflația). Dar cea mai mare parte a presiunii care a ridicat prețul petrolului la această înălțime s-a epuizat deja.

Investitorii fug de pe piețele energetice, pentru că în regim de criză mărfurile sunt neatractive în comparație cu lichiditatea. Aprecierea dolarului în relație cu alte valute și în mod special cu euro a susținut tendința descrescătoare a pieței mărfurilor în general. În rezultat, petrolul, de rand cu alte mărfuri, ca de exemplu metalele industriale şi grânele, a pierdut mai mult de 50% din preț din iunie 2008 până astăzi, ceea ce este dublu față de declinul indicatorului bursier US Dow Jones. Acesta a fost de fapt primul rezultat negativ pe piața mărfurilor după patru trimestre consecutive care au adus investitorilor cele mai bune venituri în ultimii 35 de ani.

citeşte mai departe aici

[ Inapoi ]

On-line

Avem 1 vizitator online

Meniu Campionat