Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa

INTRODU CONTINUT IN BLOG !
(legaturi catre textele tale vor fi afisate pe pagina profilului tau)

 
Aveti intrebari?
Scris de Nadia Melinti

Cu o zi in urma, inspirati din propunerea lui Eugen Zinkovschi de a implementa niste schimbari in modul de organizare a etapelor in ligi, mai multi membri ai comunitatii noastre au ridicat problema calitatii intrebarilor. Pe buna dreptate, caci din cele auzite in timpul rundelor si din discutiile pe marginea contestatiilor este evident ca exista intrebari reusite si intrebari mai putin reusite, pe care trebuie sa tindem sa le omitem din campionat. 

Intrebarile reusite de regula sunt alcatuite de cei care au experienta in domeniul alcatuirii intrebarilor (au mai mult de 1000 de intrebari jucate;), si cateva carti la activ despre cum se alcatuieste o intrebare.

De altfel, anume acestor persoane serviabile si complezente din comunitatea noastra le-ar face mare placere sa ajute in vre-un fel sau altul la alcatuirea intrebarilor, in masura disponibilitatii lor si a confidentialitatii care ar trebui luata in calcul. 

Intrebarile mai putin reusite, apartin, de regula (dar nu in exclusivitate), celor care alcauiesc intrebarile intuitiv, dupa modelul intrebarilor auzite in cadrul rundelor. Este o metoda demna de apreciere si asta, dat fiind faptul ca se depune efort in acest sens. Totusi, aceasta ar trebui sa fie acceptabil numai in cazul echipelor “proaspete”, nu si in cazul echipelor care sunt deja “veterane” ale campionatelor, si doar o singura data.. si doar daca ponderea intrebarilor bune prevaleaza.

In evolutia fiecarei echipe ar trebui, in varianta ideala, sa exista un moment in care echipa ar trebui sa simta nevoia sa alcatuiasca intrebari. Si nu ca expresie a principiilor si a regulamentului CUC, ci, mai degraba, ca aspect care tine mai mult de respectul (respectul, respectul, respectul) reciproc intre echipe si dorinta de a impartasi fel de fel de chestiute interesante altor colegi din comunitate. Totusi, partea cu dorinta de a alcatui intrebari tine mai mult de motivarea pe care o are individul, iar motivele sunt pentru fiecare diferite.

Cel putin, ar trebui sa tindem spre aceea ca nu punctele obtinute la etape sa fie declansatoarele motivatiei de a face intrebari bune, ci, mai degraba, dorinta de a intra in gratia (gratzia) altor echipe, de a prezenta un fapt inedit si de a smulge de pe chipurile celor care joaca intrebarea un foarte frumos ridicat de spranceana in semn de satisfactie primita de la intrebare.   

Bunaoara, daca Marcel Spataru, Octavian Sitereanu, Olga Lopusanschi, Acord’ul, Mix’ul si muuulti multi altii ar face intrebari de dragul punctelor, estimez la 98% probabilitatea ca in Moldova CUC (in romana) n-ar exista, cel putin nu in amploarea in care exista acum. (N.B. estimarea de mai sus este mai mult o figura de stil decat expresia unor calcule). Intrebarile ar trebui facute din placerea de a crea ceva si din dorinta de a relata intr-un mod mai special ceva deosebit.. ma rog, in functie de scop fiecare-si formuleaza obiectivele pentru sine.

E-adevarat ca uneori chiar si intrebarile asupra carora se lucreaza mult nu isi ating efectul scontat, dar asta nu inseamna ca trebuie abandonata ideea. Procesul de alcatuire a intrebarilor ar trebui sa fie unul continuu, iar autorii interbarilor ar trebui sa tinda la o cizelare perpetua a mesajului si structurii si sa persevereze. Asa, de dragul perfectionismului si al performantei personale (daca nu, D-ne fereste, de dragul punctelor). 

O solutie pentru depasirea acestei probleme ar fi organizarea unor blitz-traininguri in baza materialelor, care, de altfel, deja exista pe site si pe care oricine le poate accesa http://www.cuc.md/index.php?option=com_weblinks&catid=77&Itemid=77

In acest context, v-as recomanda urmatoarele: Cum nu se joaca CUC, Mic curs pentru autorii de intrebari, Tipologia intrebarilor si Greseli tipice la autorii de intrebari.

Ap voi aveti intrebari?

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 7643

  Comentarii (5)
 5 Scris de Nadia Melinti, la 15-03-2008 12:25
Doina, tu esti o descoperire pt comunitatea noastra, esti extraordinara. 
Eu promit ca o sa imi dau cu parerea in ceea ce priveste intrebarile echipei XPriencre in viitorul apropiat..
 4 Scris de Nadia Melinti, la 15-03-2008 12:15
Iata eu cand scriam blitz-traininguri ma refeream la 10 minute de explicare a acestor materiale inainte de fiecare etapa (atat in ligi cat si in divizii). 
Vad 2 avantaje: nu trebuie depus efort in plus pentru organizare, dat fiind faptul ca echipele vor fi prezente, nu va fi plictisitor, informatia va fi mai usor asimilata pt ca va fi in "doze mici" si.. 
in general, mai am niste idei legate de divizii, dar acestea strict pt sedinta consiliului strategic.
 3 Scris de Marcel Spataru, la 15-03-2008 12:13
Uite ca am plasat intrebarile echipei Xperience de la Cupa Socrate pe site. 
Vedeti aici 
Acum oricine poate sa comenteze. 
 
Ca parere personala, cred ca pachetul e excelent de la inceput, insa se pierde spre final.
 2 Scris de Doina LK, la 15-03-2008 09:53
aleg o cale simpla de inceput - solicit o analiza. a intrebarilor echipei xperience la cupa socrate. 
 
punctele slabe. erori in formulare. inutilitate. aspecte generale. 
 
apritia pe site e un proces anevoios, de asta am facut upload aici: 
http://rapidshare.com/files/99659358/Socrate_15_xp.doc.html 
http://www.sendspace.com/file/i8cetc 
 
ps:  
cuc joc de un an, de jumatate de an am inteles cum se joaca, intrebari am facut vreo 70.
 1 Scris de Marcel Spataru, la 15-03-2008 01:24
inca sezonul precendent planificasem traininguri pentru autorii de intrebari. 
am planificat asa ceva si anul acesta, dar inca nu am reusit sa organizam. 
tin minte ca am pus si pe site un sondaj si era multa lume care si-a exprimat interesul. 
eu personal as fi dispus sa ofer cateva sfaturi utile, sa dau cateva exemple. 
dar trebuie de gasit un timp si un spatiu pentru asta. 
 
in orice caz, materialele la care face referinta Nadiusha in acest post sunt interesante si va pot ajuta. 
 
cel mai important lucru este insa sa scrieti. numai scriind intrebari veti invata sa vedeti care sunt bune si care nu prea. 
 
totusi, discutiile de pe site nu trebuie sa ne induca in eroare - calitatea intrebarilor a crescut mult in comparatie cu doi ani in urma, asa cum a crescut si calitatea echipelor. 
 
crestem!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

[ Inapoi ]

On-line

Avem 1 vizitator online

Meniu Campionat