Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow General arrow Ce facem cu CUCul?
Ce facem cu CUCul?
Evaluare Utilizator: / 3
SlabExcelent 

In ultimul timp, pe Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina.   s-au pornit discutii despre ce se poate face pentru a reinvia CUCul.
Cred ca am ce adauga.

CUCul a implinit 7 ani. Pe parcursul acestor ani s-au intamplat multe lucruri, au fost momente memorabile si clipe pe care am vrea sa le dam uitarii. Multe initiative s-au realizat. La fel de multe s-au pierdut in halbe de bere.

CUC competitional

Competitiile CUC au avantajul de a aduce mai multi oameni in miscare si de a pastra echipele in viata. Ele au dat alta dimensiune activitatilor Clubului, care limitau in primul an la Sedintele Elitare. Competitiile au inceput sub forma de Cupe Deschise, apoi a aparut ideea Campionatului (ultima e o activitate inedita a Clubului; activitati similare nu exista in alte tari).

Campionatul CUC este pana astazi cea mai importanta competitie a Clubului. Si totusi, sunt anumite imbunatatiri de adus acesteia. Prima si cea mai importanta este, dupa parerea mea, ruperea Superligii de Ligi. Superliga trebuie sa se desfasoare altadata si altundeva decat celelalte jocuri din Campionat. Echipele din Ligi care ar avea dorinta trebuie sa vina, sa vada si sa simta deosebirea dintre Ligi si Superliga. In plus, Superliga tre sa fie monitorizata. In ziare, pe net, pe yahoogroup, oriunde.

In paralel, trebuie reinviate Cupele Deschise. Ele au marele avantaj de a aduce echipe noi in Club. Cupele sunt evenimente care nu dureaza mult timp, dar opun multe echipe. Sunt perfecte pentru a pune fata in fata echipe din diverse grupe valorice ale Campionatului, echipe de veterani si echipe de incepatori. Ele pot fi tematice si pot interesa mai usor sponsorii.
Spre deosebire de Campionat, organizarea Cupelor trebuie descentralizata. Adica oricine poate organiza o Cupa, asa cum a facut Octavian Sireteanu saptamanile trecute.

Tre sa fie o legatura organica intre Cupe si Campionat, pentru a diversifica programul competitional si a oferi posibilitate echipelor sa infrunte adversari cat mai diversi. In ce alte conditii ar putea Mind Hunters sa joace impotriva Kaprei, de exemplu?

Si inca ceva. Premiile. Sunt foarte importante pentru orice Competitie. E vorba de o recompensa, mai mult simbolica decat materiala, si totusi... Stiu cel putin zece oameni care pana acum au pe peretele lor tablourile albastre cu bufnite - premiile pentru prima si a doua editie a Campionatelor.

CUC elitar

Eu raman la parerea ca Sedintele Elitare trebuie sa incununeze activitatea Clubului. Sa ii adune pe cei mai puternici si sa-l desemneze pe cel mai puternic. Cu plusuri si minusuri, cred ca majoritatea Sedintelor care s-au organizat pana acum au meritat sa fie numite Elitare.

Dupa ultima sedinta am auzit mai multe reactii. Si am observat o legitate:
Majoritatea celor care joaca CUC in Campionat, fac parte dintr-o echipa si isi dedica sambetele si duminicile pentru a participa la jocuri au fost incantati de Sedinta.
Majoritatea celor care nu (mai) joaca in Campionat, nu (mai) fac parte din echipe si nu isi (mai) dedica sambetele si duminicile CUCului, au fost dezamagiti de Sedinta. Unii au fost chiar duri in aprecieri. Bineinteles, fiecare isi face concluziile si isi formeaza atitudinea.

Ce n-a fost totusi bine? Multi oameni pe metru patrat. Vizibilitate redusa. Lipsa juriului. Pe cineva l-au deranjat camerele de filmat. Pe altcineva bradutul din centrul mesei. Sau felul in care au fost alese echipele. Faptul ca majoritatea jucatorilor din primele echipe au vorbit sub nas. Felul in care s-au comportat unii dintre campioni (le-am spus-o in fata). Faptul ca nu a devenit campion un autor al intrebarilor castigatoare ci un jucator de la masa...

Ce a fost bine? Multi oameni pe metru patrat. Oameni frumosi, la cravata. Intrebarile. Accesoriile (trenutul, ecranul video) si micile premii pentru jucatori. Prestatia echipei Campionilor. Intriga din runda finala. Camerele care au filmat evenimentul (pe langa faptul ca ramane pentru posteritate, e si util pentru lucrul cu sponsorii). Felul in care s-a discutat cine tre sa devina campion al Rundei - niciodata prestatia jucatorilor din echipa castigatoare n-a fost atat de echilibrata!

Ce se poate face? La sfarsitul Sedintei Elitare am anuntat organizarea unei editii speciale in februarie-martie. Iata suntem in februarie si degraba trebuie sa ne tinem de cuvant. Eu cred ca cele mai importante modificari trebuie aduse:
procedurii de selectie a echipelor de la masa de joc,
lucrului cu sponsorii si invitatii speciali,
amenajarii salii de joc (nu cred ca noua Sedinta se va desfasura in acelasi local).

Sait CUC

Saitul CUC a existat candva si a fost destul de popular. Insa serverul ebony.ro pe care era gazduit a fost inchis. E soarta normala a oricarui sait gazduit gratis.
Astazi Clubul detine adresa
www.cuc.md si un hosting platit, adica profesionist, fara adsuri si pop-upuri. Pentru moment se lucreaza la constructia saitului, care ar trebui sa fie de fapt si o baza de date despre competitii, echipe, oameni, intrebari. Pe scurt, o unealta care va deveni cu timpul indispensabila activitatii Clubului.

Pe sait vor fi organizate si concursuri on-line si tot felul de jocuri intelectuale sau distractive. E nevoie de o echipa puternica de informaticieni care ar putea dezvolta un asemenea sait, conceptul caruia e deja pregatit.

A, si inca o chestie. Saitul nu va inlocui in nici un fel jocurile live, asa cum se speriase la un moment dat cineva pe grupul de discutii. Prima misiune a saitului va fi, asa cum trebuie sa fie, de a informa.

CUC televizat

Pana acum au existat cel putin 4 incercari de a face un fel de CUC televizat.

Prima a fost prin 2003, cand Andrei Porubin a fost destul de interesat. Atunci nu s-au gasit oameni in Club care sa poata dezvolta conceptul.

Prin 2004 Andrei Gheorghe din Romania, in momentul cand parasea PRO TVul, m-a contactat pentru a realiza o emisiune de acest gen. A trebuit atunci sa vorbesc cu Criuc, de la Compania Igra, pentru drepturile pentru emisiune. Au cerut ceva de genul USD 40 000 pe emisiune. Imens. Proiectul a fost ingropat.

In primavara anului trecut am incercat impreuna cu Ion Vasilica sa promovam ideea unui joc inedit, asemanator cu CUCul, la o televiziune din Chisinau. Proiectul se numea "Carte Blanche". Pana acum sta in sertar, adica intr-o mapa de la mine din calculator.

A patra incercare a fost chiar in toamna anului trecut. A fost vorba despre o Cupa intre echipe de liceeni la televiziunea DTV. Anume ei au venit la Sedinta Elitara din iarna aceasta cu trei camere.

Proiecte si idei sunt inca destule. E bine ca avem un material video, cat de nefinisat n-ar fi el. Putem sa pornim si pe calea aceasta.

Totusi, daca pana nu demult ziceam ca exista in Club vreo 50 de oameni cu care se poate face emisiune, acum cred ca pot sa numar pe degete oamenii pe care mi-ar face placere sa-i vad la televizor. Sper sa nu se supere nimeni. E doar o chestie de curaj si antrenament.

Antrenamente

Acum cativa ani am fost profesor la liceul Asachi. Am creat acolo cel putin 4 echipe care participau in Campionat, iar una dintre ele, Foaie Verde, a ajuns cu timpul si in Superliga si a avut prestatii excelente. Alexandru Fala a creat pe timpuri echipe la Gaudeamus. Noi insa am iesit un pic din circuitul educational si ne vine greu sa ne implicam la acest nivel.
Ar trebui sa preia altii estafeta. Crearea mai multor echipe ar putea reinvia diviziile si reda un suflu nou ligilor.
 
Trebuie create centre de jocuri la licee si universitati si mentinuta o legatura permanenta cu ele. Pana astazi la liceul Gaudeamus, unde au loc jocurile Campionatului, sta un panou frumos "Clubul Ce? Unde? Cand?" care este gol! Studentii de la Universitatea de Medicina, care candva au participat la competitiile Clubului CUC, au reusit sa obtina o finantare pentru o masa-replica a celei de la ORT, in jurul careia au fost deja desfasurate mai multe sedinte.
 
Descentralizarea Clubului trebuie sa fie realizata in paralel cu o si mai buna administrare centrala. Trebuie pregatiti antrenori, specialisti in intrebari, daca vreti... In acest sens ne-am putea alatura unui program al Ministerului Educatiei si Tineretului sau chiar cere suportul acestei autoritati pentru realizarea unui program propriu.
 
Bineinteles, un proiect al Ministerului Educatiei si Tineretului nu va ridica automat calitatea intrebarilor, dar va fi o posibilitate in plus de a lucra cu echipele din momentul crearii lor. E important ca noile echipe, ca si cele existente de fapt, sa aiba o imagine cat mai clara a Clubului. Si daca va fi o imagine pozitiva, echipele se vor implica, vor face intrebari bune si vor veni sase oameni la runda, chiar si atunci cand nu joaca.
 
La ce trebuie sa lucram?
 
Am putea bineinteles sa ne adunam, sa discutam. Insa pana nu punem pe hartie, nu realizam nimic. Asa ca pentru moment iata cateva lucruri pe care le vad ca trebuind sa fie realizate in termen scurt si mediu:
  • Publicarea unui sait internet comprehensiv si usor de utilizat, care sa faca o prezentare a clubului pentru cei care nu il cunosc si sa fie o sursa de stiri pentru oamenii clubului.
  • Cautarea unui alt local pentru desfasurarea jocurilor Superligii. Se poate imagina si separarea in timp a Ligilor de Superliga (sambata si duminica, de exemplu).
  • Scrierea unui proiect de program amplu de dezvoltare a jocului ca metoda didactica la scolile si liceele din Moldova, de implementat cu ajutorul Ministerului Educatiei si Tineretului.
  •  Concretizarea eforturilor de realizare a unei emisiuni televizate cu postul DTV. Formarea unui grup de initiativa specific pentru acest proiect.
  •  Organizarea urmatoarei Sedinte Elitare si poate a unui nou concept de Sedinte. Ideea lui Victor Lutenco poate veni in sprijinul acestei intentii.
  •  Organizarea unei serii de Cupe pentru atragerea noilor echipe si noilor sponsori.

Lucrand asupra activitatilor si a imaginii, Clubul va ajunge departe.

Sper ca primavara asta sa fie o primavara speciala in istoria CUCului.

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 7926

  Comentarii (1)
 1 Scris de Eu, la 07-03-2007 01:14
Si totusi ce facem cu cucul?

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >

On-line

Avem 3 vizitatori online

Meniu Campionat