Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Documente arrow Istoric
Cum si de unde a aparut CUC?
Evaluare Utilizator: / 9
SlabExcelent 

1981. 
13 august.
La Olanesti, raionul Suvorov, actualmente Stefan Voda, se naste Marcel Spataru, Crupierul Clubului CUC. 

1982. 
Tot in raionul Suvorov, actualmente Stefan Voda, se naste Victor Lutenco. In acelasi an vad lumina zilei, in diferite colturi ale republicii unionale Andrei Strah si Vasile Tofan. La aceasta data in familia Aprodu surioara Lucia (3 ani) avea deja grija de fratiorul Calin care abia implinise un an... 

1996. 
Marcel Spataru si Andrei Strah deseneaza mese de Ce Unde Cand pe cutii de bomboane, pregatesc intrebari si joaca in coridorul apartamentului nr. 60 al blocului nr. 11 de pe strada Petru Zadnipru. 

1997. 
Liceul „Gh. Asachi” se implica in circuitul national (intre timp Republica Moldova devenise independenta) de dezbateri. In toamna clubul acestui liceu devine campion municipal. 
Vara aceluiasi an. Marcel Spataru participa la Scoala de Vara „Petre Tutea” de la Bucuresti, unde se intrezaresc primele lui sclipiri organizatorice de concentrare a tinerilor in jurul jocurilor intelectuale. Apare jocul Piramida, varianta romaneasca. 

1998. 
Noi realizari ale clubului de dezbateri de la liceul „Gh. Asachi”, membrii acestuia se afirma in activitatea debatereasca. 

1999. 
vara. La Bucuresti este creata Liga Jocurilor Nocturne Moxa, initiativa si rolul de conducator apartinand viitorului crupier al Clubului CUC. Sub egida acestei organizatii (mult mai functionale, apropo, decat multe altele inregistrate de Ministerul Justitiei al RM) sunt organizate campionate de brain-ring, scrubble, TVC... 

2000. 
ianuarie. Parintii lui Marcel Spataru si-au anuntat feciorul ca pleaca la tara in week-end, iar el ramane stapanul plenipotentiar al apartamentului. Sansa trebuia fructificata cat mai eficient. Astfel sambata seara a avut loc prima sedinta a Clubului Ce Unde Cand. Protagonisti: Lucia si Calin Aprodu, Roman Nicu, Ion Vasilica, Octavian Cazacu, Corneliu Ciurea, Adrian Cojocaru, Silviu Rusu si Eugen Spataru. Dupa doua infrangeri, Clubul (adica jucatorii) au invins in partida a treia casinoul, iar Lucia Aprodu a fost declarata Primul Campion al Clubului CUC, detinator al bobocului de plastic. 
Ecourile sunt benefice si initiativa pare sa prinda radacini.

septembrie. La Ciocana, chiar cu un etaj mai jos sub locuinta lui Andrei Strah, apare un apartament liber apartinand familiei Aprodu, care se ofera generos sa ofere spatiul pentru organizarea unor sedinte CUC. Pregatirea incaperii a necesitat investitii de harti si ziare ProSport tapetabile, covoare, mese si scaune de la membrii clubului. 

A doua sedinta a Clubului se soldeaza cu doua victorii ale jucatorilor in trei partide. Vasile Tofan si Victor Lutenco obtin imaginea de „superstar”-uri, iar in prima disputa directa victoria la voturi revine lui Victor Lutenco. Lucia Aprodu a investit noul Campion cu ajutorul legendarei „copite de porc”. 

octombrie. Pofta creste. La a treia sedinta participa primul jucator „international” (desi particica „-national” este foarte discutabila in acest sens) clujeanca Irina Cambrea. Inceputul sedintei este, traditional, marcat cu ciocnirea paharelor de sampanie care, incepand cu aceasta editie, devine lege statutara. Tot la aceasta sedinta apare de sub tipar primul numar (color!) al revistei CUC. Si toate acestea sunt umbrite, din pacate, de prestatia jucatorilor, care au suferit trei infrangeri. Campion a devenit de data aceasta Vasile Tofan. 

noiembrie. Din cate se poate observa, pana la aceasta data traditia periodicitatii sedintelor CUC s- inradacinat. La propunerea lui Ion Vasilica editia a patra a fost suportata (de la substantivul „suport”) de agentia de stiri Infoprim. A fost prima editie „la cravata”, prima editie la care a participat staff-ul LNDP, prima editie organizata in afara unui apartament. Pasa neagra a jucatorilor parea insa, in pofida realizarilor organizatorice, sa continue. Dupa trei infrangeri consecutive Clubul a propus sa se dispute a patra partida. Concentrarea in extremis a Clubului a usurat calea spre multasteptata visctorie. A fost prima data cand l-am vazut pe Corneliu Cirimpei sarind in sus de bucurie in afara Stadionului Republican. 

decembrie. Succesul reprezentantilor LNDP la editia precedenta a facilitat accederea Clubului CUC in incinta Ligii Nationale de Dezbateri Preuniversitare pentru a organiza editia a cincea. A fost prima editie la care jucatorii s-au impartit pe echipe. Din pacate insa aceasta „mutare cu calu’” nu a pus capat sirului de infrangeri care parea sa se termine o data cu acea memorabila „a patra partida”. Putin mai colorata a fost evolutia lui Victor Lutenco, care a obtinut Bobocul de Plastic. 

2001. 
ianuarie.
A fost a sasea editie, la care s-au jucat 4 partide, dintre care doua la 4 ianuarie in incinta Infoprim, iar alte doua la 11 ianuarie la LNDP. Toate insa s-au soldat cu infrangeri ale jucatorilor. Erau deja 13 infrangeri in ultimile 14 jocuri L. Oricine chiar avea dreptul sa se intrebe cum de rezista jucatorii. Iar raspunsul vine anume dinspre tentatia de a depasi aceasta pasa neagra. Si, in plus, farmecul jocului... 

Unde mai pui placerea de a deveni Campion. Viorel Mardare, care a asteptat titlul timp de patru editii (dupa ce chiar el se declarase aspirant in revista CUC) a avut parte de aceasta placere... 

2001. 
iunie. A saptea si a opta sedinta au avut loc la Tabara de Vara de Dezbateri de la Vadul lui Voda. Doar doua partide pentru doua editii, dar ce partide! Doua seri ale unei saptamani au oferit elevilor taberei o adevarata demonstratie de desteptaciune, inteligenta, pana si intelepciune din partea echipei de studenti care s-a asezat la masa de joc. Studentii au invins, greu, dar au invins! Ce-au facut si cum au dres, dar au reusit sa obtina victorii in ambele partide, in ochii celor peste 50 de copii care s-au strans in jurul lor. Aplauzele, multe, au fost poate cel mai frumos cadou pe care l-au primit jucatorii. Iar chestionarea spectatorilor prin camere dupa consumarea evenimentului i–au facut pe Viorel Mardare, pentru a doua oara, si pe Vasile Tofan, pentru a treia oara, campioni. 

iulie. Tot la Vadul lui Voda, dar in tabara Zelenai Bor, a avut loc cea mai „nocturna” editie – sedinta a noua. Ea a inceput foarte aproape de miezul noptii si s-a incheiat pe la vreo 3:00. A fost o exceptionala demonstratie de sete de joc, in pofida faptului ca s-au pierdut toate cele 3 partide, ultima cu 1-6 chiar. Votul general, incantat si adormind in acelasi timp, l-a introdus si pe Andrei Iovu in selectul rand al detinatorilor Bobocului de Plastic. 

octombrie. Primul Campionat Universitar USM OPEN 2001. Aula 114 a blocului VI USM a gazduit prima competitie cu o implicare generala a membrilor Clubului. Echipa Tinerii Dzerjinisti a iesit invingatoare. 

In aceeasi luna Clubul CUC face cunostinta cu Clubul Intigra, care activeaza de mai mult timp pe teritoriul republicii. Se intampla si prima iesire pe arena interclub. 

La sfarsitul lunii, in incinta Gentlemen Club, are loc sedinta a zecea, jubiliara. Organizata la nivel elitar, ea a constituit materializarea unor eforturi spirituale si materiale din partea membrilor clubului, meritand pe deplin aprecierea tuturor participantilor. In privinta rezultatelor sportive, aceasta editie a construit una dintre cele mai mari surprize – sirul de 6 intrebari consecutive castigate de echipa TD, care a reusit sa intoarca un scor de 0-3 in ultima partida a serii. A fost momentul de gratie al noului campion – Corneliu Cirimpei. 

                                                                                                         

 
Advertisement

On-line

Meniu Campionat