Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Intrebari OLD arrow dupa autori arrow de Olga Lopusanschi
INTREBARI DE OLGA LOPUSANSCHI
Tatuaj util
Evaluare Utilizator: / 3

La mijlocul anilor *60, un tînăr american a avut ideea inspirată de a-şi tatua pe muchia palmei drepte două cuvinte necenzurate. Ce a reuşit el să evite în felul acesta?

Raspuns: de înrolare în armată (de participare la război şi echivalentele).

Comentarii (1) Vizualizari: 5344

Citeste mai departe...
 
Secolul uriasilor
Evaluare Utilizator: / 2

În una din cărţile sale lui Umberto Eco, apare un dialog foarte interesant între un meşter de vitralii şi un călugăr înţelept. Meşterul se plînge de faptul că sticla fabricată atunci era cu mult inferioară celei făurite de predecesori. El sfîrşeşte prin a exclama: „S-a dus iscusinţa strămoşilor noştri, s-a sfîrşit secolul uriaşilor!” La aceasta, călugărul îi replică: „Da, sîntem nişte pitici, dar care stau (spaţiu). De aceea, în ciuda miniaturităţii noastre, vedem mai departe decît ei.” Completaţi spaţiul liber.

Raspuns: pe umerii acelor uriaşi

Comenteaza primul Vizualizari: 4310

Citeste mai departe...
 
Ce are bun razboiul
Evaluare Utilizator: / 2

Abraham Lincoln, pronunţîndu-se integral împotriva războiului, spunea: „Nu există un mod onorabil de a omorî sau un mod tandru de a distruge. Războiul nu are nimic bun, în afară de (spaţiu).” Terminaţi citatul printr-un cuvînt, care, acum, se poate referi şi la acest maraton.

Raspuns: Sfarsit.

Comentarii (1) Vizualizari: 5148

Citeste mai departe...
 
Obicei roman
Evaluare Utilizator: / 5

În Roma Antică, bărbatul putea să-şi alunge soţia, dacă afla că ea consumă vin aflat în proces de fermentaţie. Pentru a controla dacă soţia face abuz de alcool, romanii au inventat un obicei foarte frumos, care a ajuns şi pînă în zilele noastre. Numiţi-l cît mai exact.

Raspuns: Sarutul pe buze.

Comentarii (1) Vizualizari: 4752

Citeste mai departe...
 
Venera din Aquileus
Evaluare Utilizator: / 3

În secolul III (aproximativ a.238), imperatorul roman Maximilian a asediat oraşul Aquileus, însă asediul s-a dovedit a fi un eşec. Imperatorul nu se aştepta ca locuitorii să fie atît de bine pregătiţi şi aprovizionaţi cu alimente şi arme. La fabricarea armelor, un aport substanţial l-au adus femeile, furnizînd materia primă pentru arcuri şi catapulte. După obţinerea victoriei, în cinstea lor, în oraş, a fost înălţată statuia Venerei. Ea avea o trăsătură distinctivă, care caracteriza toate femeile din Aquileus din perioada aceea. Despre ce este vorba?

Raspuns: Venera era cheală

Comenteaza primul Vizualizari: 4770

Citeste mai departe...
 
Despre un surdopedagog
Evaluare Utilizator: / 1

[Ghilimelele nu se citesc] Dacă înlăturăm din ACEST CUVÎNT „a 10-a parte”, vom obţine ¾ din numele unui vestit scoţian, care a fost surdopedagog, profesor de fiziologie la universitatea din Boston şi fondator al Societăţii Naţionale de Geografie din SUA. Faima mondială însă şi-a căpătat-o datorită unei invenţii. Numiţi cuvîntul iniţial.

Raspuns: Decibel.

Comenteaza primul Vizualizari: 4994

Citeste mai departe...
 
Contrast
Evaluare Utilizator: / 5

Pictorii consideră că PRIMA şi A DOUA alcătuiesc cel mai puternic contrast. Într-o poveste de I. Creangă, ELE  ne ajută să deosebim tatăl unui personaj de socrul lui. Într-o poezie de G. Vieru, PRIMA şi A TREIA realizează antiteza dintre vîrste. Pentru noi, A DOUA şi A TREIA alcătuiesc un obiect simbolic. Care este el?

Raspuns: Marţişorul.

Comentarii (2) Vizualizari: 4899

Citeste mai departe...
 
Inca o doza...
Evaluare Utilizator: / 3

În sec. XIX, în a II-a ½ a anilor *80, au apărut oameni, care intrau îm farmacia lui Jacob din statul Georgia şi rugau să li se dea o doză. Deşi nici atunci drogurile nu erau privite cu ochi buni, aceştia erau deserviţi fără ezitare. Astfel de clienţi au dispărut însă după 1903, cînd s-a modificat... Ce anume?

Raspuns: Reţeta Coca-Cola.

Comentarii (1) Vizualizari: 4684

Citeste mai departe...
 
Romanta fara ecou
Evaluare Utilizator: / 2

Atenţie! În întrebare ceva a fost înlocuit prin X. Acum, vă voi dicta prima strofă din poezia „Romanţă fără ecou” de I. Minulescu, din care am exclus primul vers: „(Primul vers) / Obiect cu existenţă efemeră / Te regăsesc pe-aceeşi etajeră / Pe care te-am lăsat acum un an.” Charles Beaudelaire considera că X este una dintre cele mai mari crime şi, de aceea, practic toţi oamenii sînt criminali. Gravitatea respectivei crime o explica prin faptul că aceasta nu poate fi comisă decît în complicitate cu cineva. În primul vers al strofei pe care v-aţi notat-o, X apare alături de metafora care îi accentuează miniaturitatea şi fragilitatea, şi, în acelaşi timp, inutilitatea. Reproduceţi acest vers.

Raspuns: „Iubire, bibelou de porţelan”.

Comentarii (1) Vizualizari: 6496

Citeste mai departe...
 
Lucru natural
Evaluare Utilizator: / 2

EA se întîlneşte frecvent în versurile populare. În ultimul timp, a ajuns să însemne un lucru simplu sau făcut de mîntuială. Cînd, în condiţii naturale, EA îşi pierde însuşirea?

Raspuns: Toamna

Comentarii (1) Vizualizari: 5014

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 11 - 20 din 22
Advertisement

On-line

Avem 1 vizitator online

Meniu Campionat