Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa

INTRODU CONTINUT IN BLOG !
(legaturi catre textele tale vor fi afisate pe pagina profilului tau)

 
Metaintrebari
Scris de Alex Railean

Inainte de a accepta o intrebare in competitie, acorda-ti intrebarile de mai jos. Raspunsurile pe care le vei primi (de la tine :-) te vor ajuta sa determini calitatea intrebarii.
E probabil ca unii nu vor fi de acord cu unele constringeri (ele exprima viziunea mea asupra "intrebarilor bune"), asa ca va indemn sa propuneti propriile constringeri: - metaintrebarea trebuie sa fie scurta - si trebuie sa fie insotita de un rationament Daca ideea este acceptata de popor, probabil ca ar fi bine sa includem si exemple de intrebari nu bune.

Meta intrebari

 - Intrebarea asta a mai fost pusa de inca N ori?
Intrebarile care au fost jucate anterior trebuie excluse din joc, deoarece vor avantaja pe nedrept echipele care stiu din start raspunsul.

 - Ce fel de raspuns vrei sa primesti?
Daca intrebarea necesita un raspuns de genul "un copac sub care stau instrumentele lucratorilor care au taiat ceilalti copaci", intrebarea nu e buna; deoarece este foarte probabil ca echipele vor formula raspunsul intr-un mod diferit (de obicei mai scurt, deci mai putin exact). Aceasta te va forta sa accepti mai multe raspunsuri corecte, ceea ce poate genera dezbateri interne. E datoria autorului intrebarii sa minimizeze probabilitatea intamplarii acestui lucru.

- Esti sigur ca exista un singur raspuns corect la intrebarea ta?
O intrebare ambigua poate primi mai multe raspunsuri, toate fiind corecte. Incearca s-o reformulezi in asa fel incat sa fie un singur raspuns valid.

- Ai facut corect substitutiile?
Daca intrebarea contine inlocuiri (prin cuvinte, sau prin variabile), pot aparea controverse daca lipseste sincronizarea dintre original si echivalent. Spre exemplu, daca ai inlocuit un substantiv de genul masculin, numarul singular cu X, atunci toate referintele trebuie sa corespunda acestor parametri, ex: "lui X" sau "X-ul".

- Ce face intrebarea ta dificila, frumoasa si interesanta?
Daca unicul lucru care o face complexa e faptul ca e foarte lunga si jucatorul uita inceputul la momentul cand ajunge la sfarsit - intrebarea nu e buna.

- E posibil sa scurtezi intrebarea fara a-i reduce din frumusete?
Daca da, fa acest lucru; jucatorii iti vor fi recunoscatori pentru ca le-ai oferit o provocare intelectuala si nu una care se reduce la filtrarea informatiei redundante.

- Realitatea bate logica? (sau "Sursa e doar internetul?")
Daca intrebarea se bazeaza pe o informatie sau ilustratie oferita de un site, e posibil ca un raspuns logic oferit de o echipa sa fie respins, deoarece acesta este in contradictie cu realitatea (in acest caz "realitate = ceea ce vedem in internet"). Aceste situatii trebuie evitate; chiar daca realitatea ne spune una (scrie pe site, sau asa arata imaginea) nu inseamna ca trebuie acceptata, deoarece oricine poate sa scrie/deseneze orice si sa publice aceasta in internet.

Scopul acestor constringeri este:
- de a reduce probabilitatea neintelegerilor dintre echipe [si organizatori]
- de a reduce gradul de frustrare a jucatorilor (atunci cind spui ca "as fi raspuns daca era formulata mai bine")
- de a reduce numarul de contestatii (nu prin respingerea lor, ci prin evitarea lor)
- de a spori calitatea intrebarilor In baza acestor constringeri trebuie formulate citeva politici care vor fi incluse in cartea CUC [am citit cindva despre aceea ca e in curs de dezvoltare].

Cum am scris mai inainte, metaintrebarile trebuie suficient de scurte pentru a fi usor de memorizat sau de tiparit pe o singura pagina. Sunt sigur ca efectul va fi unul pozitiv, atit timp cit aceste politici vor fi analizate in grup si vor fi acceptate doar dupa o analiza riguroasa.

[ Inapoi ]

On-line

Avem 1 vizitator online

Meniu Campionat