Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa

INTRODU CONTINUT IN BLOG !
(legaturi catre textele tale vor fi afisate pe pagina profilului tau)

 
Intre Vis si Realitate
Scris de Eugene Zinkovsky

Multi dintre noi macar odata pina acum s-au gandit la procurarea unui imobil in Chisinau. Desigur nu este o noutate , s-a speculat mult si in presa, dar personal am facut o analiza cu care as vrea sa ma impart.

Incepind cu anul 2001 preturile la imobile a crescut sigur si constant.

Vom incerca sa analizam cauzele…
Desigur motivul nr1 o reprezinta remitentzele de peste hotare.
Incepind cu anul 2001 cind cursul euro era aproximativ 11 lei/1 euro moldovenii au luat calea occidentului , sperind la o viatza mai prospera , mai asigurata, fara mizerie, si fara griji. Aflindu-se peste hotare ei nu au posibilitatea si nici probabil aptitudinile de a investi banii in alt mod inafara de imobil si studii la copii. Astfel cererea la immobile a inregistrat un salt ce este greu de oprit si astazi. S-ar parea, ca acei moldoveni care au plecat atunci ar fi trebuit demult sa-si fi procurat apartamentul mult dorit, dar defapt au styrnit o reactie in lantz , Cu cyt e mai mare pretul la imobil cu atyt e mai mare tendintza de a pleca din Moldova cu scopul de a cystiga acei bani. Stie fiecare, o stiu si parlamentarii, o stie si guvernul, cu salariile noastre nu te odihnesti in Cipru, Egipt, nu potsi avea un BMW X5, si nici vila la Stauceni, etc. 

Ok, cererea a crescut, lucru care nu a putut fi evitat, dar piatza noastra capitalista ar fi trebuit sa se orienteze si sa inceapa a tzine piept acestei cereri galopante. 
Se poate spune cu sigurantza ca in perioada 1999-2002 mai ca nu s-a construit nimic, caci oamaneii asteptau o stabilizare a economiei. 
Abia prin 2003-2004 au inceput sa apara peste noapte companii de constructii, dar nu a fost sa fie totul asa de ushor. In anul 2004 a inceput sa scada cursul oficial al monedei unice , iar firmele care au incheeat contracte s-au vazut in pierdere. Procesul de costructie s-a stopat, dar nu si dorintza de al procura…

In 2005 vazind in contructie o vaca mulgatoare , companiile de constructzii au inceput sa vina cu strategia de ridicare a pretzurilor. De ce strategie? Vetsi vedea pe parcurs. 
Da, se construia, dar ceea ce se construia nu era nici jumatate din cerere, apartamentele se cumparau ca mytza din sac, caci toti vorbeau despre una, preturile se vor scumpi… interesant ca aceste vorbe le spuneau cei care deja au investit banii in imobil. 

O sa enumeram cauzele cresterii pretzului:
1. Cererea galopanta > oferta
2. Fluxul de bani din strainatate
3. Scumpirea materialelor de constructie
4. Cresterea pretului la pamintul de constructei
5. Cresterea calitatzii apartamentelor noi
6. Posibilitatea de creditare (ipoteca)

Materialele de constructie s-au scumpit, ca si orice produs din RM, reesind din rata inflatziei plus Jocurile Olimpice se pare ca i-au bucurat nu doar pe rusi, dar si pe combinatul de ciment de la Ribnitza. 

“În perioada ianuarie – aprilie 2008 Combinatul de Ciment din Rîbniţa a majorat exportul producţiei şi a atins cifra de 286 mii tone de ciment, sau în medie pe lună până la 71 mii tone faţă de media lunară de 41 mii tone in anul 2007. Ponderea cimentului în totalul exporturilor tarsnsnistrene a constituit 11,1 faţă de 5,2 în 2007.”
Exportam , dar cu ce raminem noi? , cu criza la materiale de constructzii ? E bine ca exportam, dar principalu sa facem fatza la necesitatzile interne. 

Loturile de pamint s-au scumpit, probabil in paralel cu aceleasi imobile. Devine tot mai greu de gasit in Chisinau loturi pentru constructzii. Desigur la periferie sunt mai ieftine, dar chiar si acolo fara prieteni in primarie nu poti sa gasesti un locushor pentru constructzie. Cineva a facut averi pe aceasta, businessu moldovanului e sa cumpere si sa vinda mai scump, aici suntem cei mai buni cu sigurantza.

A aparut deja de ceva timp o lege care i-ar obliga pe executori sa nu dea casa in exploatare, dar se pare ca tehnologia a ramas aceeasi, dar pretzul a avut de crescut sub pretextul cresterii calitatzii..

Bancile noastre Comerciale s-au inmultit cum au putut, dar nici concurentza nu le face sa-si micsoreze rata dobinzii la creditare. Dupa un simplu calcul matematic o sa va dati seama ca acele 15 % termen de 7 ani defapt dubleaza pretzul . 

Toti acesti facori intr-o masura sau alta au facut sa avem preturile de azi 
Iar pretul de 600 euro /m2 ramine a fi o amintire frumoase, nemaivorbind de acelea 300 euro /m2 din 2002. 

Am vorbit mult despre cerere , mai putzin despre oferta. Cit nu ar fi de straniu, companiile de constructzii stiu sa influentzeze oferta…, daca apare un proiect nou de constructie , ve-ti fi intrebati ce doritzi, apoi va vor zice ca au mai ramas doar citeva apartamente, de obicei ultimele etaje, sau cele care ar trebui sa fie mai putzin intrebate. Cumparatorul neavind practic de unde sa aleaga, I se creeaza artificial impresia de criza si haos. De aici si paradoxu, ca numai din proiect apartamentele sunt deja vindute. Apoi glasul insistent al consultantului, precum pretzul o sa creasca, te face sa fii confuz si practic esti deacord sa intri in datorii pentru mult-visatul apartament care nici pe departe nu e cel visat.
Daca stii sa te tyrguiesti probabil o sa va propuie un etaj mai bunicel, dar cu o mica plata de exemplu vre-o 3000 de euro (nu in casa desigur), sub pretextul ca o persoana a renuntzat. Probabil doar in Rm se poate asta intimpla, dar cert este ca daca unei persoane ii vei repeta de multe ori aceeasi chestie , el va incepe sa creada in ea…

De ce pretzul la apartament in Chisinau este de 2 ori mai scump decyt in Baltzi ? de 3 ori mai scump decyt in Drochia , sau Glodeni? Oare nu este construit din aceleasi materiale de constructie, oare nu tot acei oameni de peste hoatre le cumpara? Oare e mai mica rata de creditare in balzti? Sau poate calitatea difera… 
Difera costul la lot de pamint(1 cauza), difera cererea (1 consecintza), difera profitul executorului. Oare nu e cam mare acest profit? 

Care e solutzia, la ce sa ne asteptam, este intrebarea pe care o pun multi din noi…
Desigur totul are o limita, dar unde este ea ?
Pretzul e prea mare, dar nu este exclus sa fie si mai mare.
Imaginatziva c ear fi, daca pretzurile la imobil ar scadea cu 0,1 % …
Lumea ar incepe sa le vinda , iar aceasta dupa sine ar duce la o marire foarte mare a ofertei, si pretul va cadea poate chiar mai repede decyt a crescut, 
Daca o sa-i repetzi de mai multe ori modovanului ca pretul va scadea , el va astepta aceasta scadere, iar cererea se va miscora, respecitv speculatziile imobiliare se vor diminua.

Cum a avut majorarea la zahar? De ce sa nu facem invers …, mai stii poate se va primi …

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 8176

  Comentarii (10)
 10 Scris de Corneliu Rosca, la 25-06-2008 23:06
Citind acest articol m-am bucurat ca: in primul rand in august plec din Rm, iar al doilea ca atunci cand voi veni in vizita, voi avea o camera destinata mie intr-o casa la periferie, la mariginea padurii..
 9 Scris de Capatina Alexandru, la 25-06-2008 14:57
Inca ceva, niciodata sa nu va luati casa cu pereti din beton sau fortan, preferabil e piatra naturala. Nu de alta dar tre de pazit sanatatea, si fortanul nu corespunde normelor seismice di la noi, asta prosta ei fac haltura.
 8 Scris de Veronica Vragaleva, la 25-06-2008 13:20
2 Sandu: despre Bulgaria-e drept 
Unchiul meu a vindut apartamentul lui de 2 camele de aici si si-a luat o casuta in periferia Sofiei.... 
mda....
 7 Scris de Capatina Alexandru, la 25-06-2008 11:41
N-as spune ca calitatea apartamentelor a crescut, inca exista imobile necalitative, atit constructiv cit si functional. Am un prof inginer, si mi-a spus ca in bulgaria o casuta mica pe malul marii te costa mai ieftin decit un apartament la noi. De fapt nu prea cred ca se vor ieftini apartamentele, cel putin nu in viitorul apropiat. Ce sa zic, poate pe la 40 imi iau si eu unul :zzz
 6 Scris de Octavian Sireteanu, la 25-06-2008 10:15
Propunere: poate punem toti bani si luam un apartament la tot CUCul? Si fiecare o sa aiba dreptul la o noapte pe an :) 
Ies cate 140 euro de persoana daca suntem 365. 
Dar daca mai sunt 4 persoane concomitent, atunci ies resepectiv cate 4 zile pe an. 
Ganditi-va.
 5 Scris de Viorel Chihai, la 25-06-2008 09:41
Super Eugen! Apartment's Guru :) Sunt sigur ca mult ai cercetat aceasta piata, rezultatele se vad :)
 4 Scris de Octavian Sireteanu, la 25-06-2008 09:11
Intri in sectiunea bloguri si vezi ca e scris de Eugen Zincovschi.
 3 Scris de Veronica Vragaleva, la 25-06-2008 08:47
nu prea stiu cine a scris-o (nu reusesc niciodata sa intreb vreun administrator cum sa vad), dar imi place mult ideea unor astfel de analize!!!!!
 2 Scris de Octavian Sireteanu, la 25-06-2008 00:39
Foarte interesant. Mai astept astfel de articole si studii. 
Lume! Am auzit ca se vor ieftini apartamentele!!! :)
 1 Scris de Dumitru Popovici, la 25-06-2008 00:01
mda, la faza cu 0,1% chiar nu am putut inchide ochii ))) 
de unde provin celelalte cifre shi concluzii?

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

[ Inapoi ]

On-line

Meniu Campionat